TOP 09 chce, aby si strany mohly půjčovat jen u bank - hnutí ANO je proti

Zákon o financování politických stran by mohl být ještě přísnější než vládní návrh. Novelu teď projednávají poslanci a už navrhli některé změny - strany by si podle nich mohly půjčovat jen u bank, a ne u soukromých subjektů. To, že nakonec projde právě přísnější verze, nevylučuje ani koalice - proti je ovšem hnutí ANO.

Letošní krajské a senátní volby ještě budou probíhat podle současných pravidel, nový zákon by měl platit až od roku 2017. Novela zavádí mimo jiné kontrolní úřad, který by měl dohlížet na hospodaření stran, povinné transparentní účty pro politické strany a zavádí také maximální limit pro předvolební kampaně. 

Teď ale TOP 09 nově navrhuje, aby mohly úvěry jednotlivým stranám poskytovat jen banky: „Povede to k větší důvěryhodnosti při úvěrování a financování politických stran, aby různé soukromé, často pochybné firmy nemohly úvěrovat politické strany,“ domnívá se poslanec Martin Plíšek (TOP 09). 

Šéf lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola by s takovým návrhem souhlasil: „To je v pořádku, opravdu co nejvíce transparentní, a tak aby nikdo neměl problémy něco složitě dohledávat.“ Podle ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) byla dokonce tato podmínka součástí návrhu – vypadla ale v rámci mezirezortního připomínkového řízení, protože na tom nebyla koaliční shoda. 

Zákon zavádí také maximální limity na předvolební kampaně (zdroj: ČT24)

Proti je totiž hnutí ANO, které chce nechat zákon v podobě, jaký prošel vládou. „Je to další v podstatě nelogický a tendenční návrh právě proti hnutí ANO. Pokud to bude transparentní půjčka, bude uvedená v účetnictví, pak nevidím důvod, proč bychom to měli omezovat,“ tvrdí místopředseda hnutí Jan Volný. 

Zákon by se nemusel stihnout do sněmovních voleb

Zákon prošel ve sněmovně prvním čtením už loni v říjnu, jenže pak se jeho schvalování zadrhlo. Znovu by se k němu měli poslanci dostat na březnové schůzi. Právě kvůli pomalému schvalování zákona apeloval na politické strany šéf Transparency International David Ondráčka.„ Jsou tu zájmy, aby zákon nefungoval během příštích sněmovních voleb,“ varoval na tiskové konferenci.

Podle něj je klíčový hlavně speciální úřad pro kontrolu financování stran. Jenže hrozí, že se kvůli pomalému schvalování nestihne do sněmovních voleb zřídit.