Část přiotrávených pardubických vězňů se vrátila z nemocnice za mříže

UDÁLOSTI: Sedm z přiotrávených vězňů se dopoledne vrátilo z nemocnice (zdroj: ČT24)

Lékaři z pardubické a chrudimské nemocnice propustili sedm z jedenácti vězňů, kteří se v úterý ve vězení otrávili léky. Mladíci se vrátili za mříže. Další čtyři zůstávají hospitalizovaní v Pardubicích. Okolnosti případu se vyšetřují, trestanci se zřejmě otrávili úmyslně.

Případ se odehrál v úterý vpodvečer, kdy záchranáři zamířili do pardubické věznice za člověkem v bezvědomí. Na místě lékař zjistil hromadné předávkování léky na srdeční arytmii. Podle záchranářů si vězni ve věku od sedmnácti do jednadvaceti let vzali deset až patnáct tablet, přičemž obvyklá dávka jsou tři denně.

Zdravotníci všem vypumpovali žaludek, dva z otrávených museli záchranáři resuscitovat, všechny převezli do nemocnic. Nyní se část z nich vrací do žaláře. „Propuštěni byli tři vězni z nemocnice v Chrudimi a čtyři, kteří leželi v Pardubicích na interně. Ze zbývajících čtyř je jeden na oddělení ARO a tři na kardiologické jednotce intenzivní péče. Předpokládám, že budou propuštěni v několika příštích dnech,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Dušan Korel.

Důvody otravy se šetří

Důvod hromadné otravy a okolnosti případu se vyšetřují, uvedl mluvčí vězeňské služby Robert Blanda, samotná věznice nechce případ komentovat. Lékaři provádějí toxikologická vyšetření, aby určili, čím se vězni otrávili.

V pardubické věznici si v současnosti odpykává trest více než 700 vězňů. V oddělení s dozorem jich je asi 330, v oddělení s ostrahou zhruba 370, dalších dvacet je mladistvých.