ODS předstihla v preferencích KSČM, vpředu se drží ANO

Lednový volební model potvrzuje silnou pozici hnutí ANO, které si stabilně drží náskok před ostatními stranami, momentálně se 30 procenty preferencí. K nejvýraznějšímu posunu došlo u ODS, která si polepšila od listopadu o dva a půl procentního bodu a dostala se před KSČM. Průzkum zpracovala v rámci projektu Trendy Česka TNS Aisa pro Českou televizi.

Podle lednového volebního modelu by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny překročilo šest politických stran nebo hnutí. Počet je při současném rozložení politických sil dlouhodobě neměnný.

Hnutí ANO mírně posílilo svou už tak výraznou pozici lídra na politické scéně. Oproti poslednímu průzkumu z listopadu se preference ANO dostaly na rovných třicet procent, což je změna o jeden procentní bod. Preference ČSSD skončily s odstupem deseti procentních bodů na druhém místě. Třetí koaliční strana KDU-ČSL si pohoršila a v lednu dosáhla ve volebním modelu 5,5 procenta.

K výraznější změně došlo mezi opozičními stranami. Posílili občanští demokraté, kteří s 10,5 procenta preferencí přeskočili KSČM a drží si náskok i před druhou pravicovou stranou TOP 09. Hnutí Úsvit-NK mírně oslabilo na tři procenta.

Volební model – vývoj preferencí parlamentních stran
Zdroj: TNS Aisa

K volbám by šlo 67 procent respondentů

Ochota jít k volbám se oproti rekordní listopadové hodnotě propadla o tři procentní body. 45 procent respondentů deklarovalo, že by se určitě zúčastnilo voleb do Poslanecké sněmovny v případě, že by se konaly tento týden. Dalších 22 procent by se jich spíše zúčastnilo.

Průzkum agentury TNS Aisa pro ČT
Zdroj: TNS Aisa

O své současné preferenci strany nebo hnutí v případě voleb do sněmovny je pevně rozhodnuto 36 procent voličů, dalších 33 procent by pak své rozhodnutí spíše neměnilo. Přibližně zbylá třetina voličů je ve svých preferencích spíše nestabilní, připouští možnost změny a často osciluje mezi tradiční stranou, ke které inklinovali dříve, a alternativami v podobě nově vzniklých stran a uskupení.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost TNS Aisa. Sběr dat probíhal ve dnech 23. 1. až 29. 1. 2016 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 825 respondentů. Ten totiž zahrnuje jen respondenty, kteří zvažují účast ve volbách a uvedli nějakou stranu. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 až 3,1 procenta.