Za dětskými pacienty v kritickém stavu budou lékaře vozit armádní vrtulníky

Události: Armádní transport dětí se selháním srdce a plic (zdroj: ČT24)

Lékaře z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze budou za dětmi se selháním srdce a plic převážet vojenské vrtulníky. Memorandum, které spolupráci stvrzuje, podepsali ministři obrany a zdravotnictví. Specializovaný tým ECMO dokáže během transportu mimotělně okysličovat krev nemocných a vracet ji zpět.

Václav Votruba převáží děti, kterým nefungují srdce nebo plíce, už 5 let. Do teď se využívaly pouze sanitky. „Stav se strašně rychle zhoršuje, rozhodují doslova minuty,“ říká vedoucí koordinátor dětského programu ECMO Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze. Právě odtud lékaři vyráží za pacienty z celé republiky.

V případě dětských pacientů velmi záleží na tom, aby příslušný specializovaný tým mohl být na místo přepraven co nejrychleji. Myslím si, že spojení armádních pilotů a lékařů specialistů bude znamenat zachráněné životy těch nejmenších.
Martin Stropnický
ministr obrany

Od nynějška bude sedmičlenný tým ECMO za pacienty létat vojenským vrtulníkem. Helikoptéra bude připravená vzlétnout kdykoliv, do vzduchu ji piloti dostanou do 30 minut od obdržení povelu. „Za dobrého počasí je to od nás hodina dvacet do všech krajských měst,“ popisuje pilot vrtulníků plukovník Petr Kratochvíl ze základny v pražských Kbelích. 

Při selhání srdce a plic pomáhá malým pacientům překonat nejkritičtější období pumpa, která okysličí krev mimo tělo. „Hadičkou teče z pacienta krev s nízkým obsahem kyslíku, přístroj ji přes oxygenátor vrací zpátky do pacienta,“ vysvětluje vedoucí lékař ARO VFN Jan Rulíšek. „Úspěšnost se dneska pohybuje kolem 75 procent a jsme srovnatelní se světovou špičkou,“ chválí lékaře ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

K dětským pacientům vyráží tým ECMO pětkrát až sedmkrát do roka, v současné době ještě není vyřešeno financování letů. Zásahy bude prozatím hradit ministerstvo obrany. „Je to pomoc občanům,“ konstatuje ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Kromě pomoci dětským pacientům už armáda zajišťuje přepravu orgánů a transplantačního týmu z IKEMu, záchrannou službu pro Karlovarský a Plzeňský kraj i lety humanitárního programu MEDEVAC.