Íránce Zadeha podle advokáta soud asi o víkendu nepropustí

Obhájci Íránce Shahrama Abdullaha Zadeha stále nevědí, zda soud propustí jejich klienta z vazby na rekordní kauci 150 milionů korun, kterou složili už v pondělí. Od Krajského soudu v Brně nemají zatím žádné zprávy. V sobotu to řekl Zadehův advokát Jan Vučka. Zřejmé ale podle něj je, že Zadeh o víkendu propuštěn nebude.

Úkolem krajského soudu po obdržení kauce je posoudit například transparentnost platby a potom ji případně přijmout. Následně se rozhoduje o propuštění z vazby. Soud situaci nekomentuje.

Státní zastupitelství v pátek uvedlo, že propuštění Íránce z vazby nebude bránit. Podmínkou ale je, že případné rozhodnutí Krajského soudu v Brně bude po všech stránkách v pořádku.

Postup soudu je podle obhájce neobvyklý

Advokát Vučka v sobotu řekl, že postup soudu není běžný. Jiný z obviněných ve stejné kauze byl podle něj po složení kauce v řádu milionů korun propuštěn po 48 hodinách. „Nevíme, na co soud čeká,“ uvedl. Zadeh ve vazbě zatím strávil 22 měsíců.

Soud nejprve Zadehovi stanovil kauci sto milionů korun. Vrchní soud v Olomouci ale jeho rozhodnutí zrušil a věc pak vrátil k novému projednání. Krajský soud v půli ledna podle pokynů nadřízené instance zvýšil kauci na 150 milionů korun.

Žaloba: Krácení daní při obchodech s pohonnými hmotami

Spis k případu uvádí, že patnáctičlenná skupina údajně organizovaná Zadehem způsobila státu škodu při obchodech s pohonnými hmotami okolo 2,5 miliardy korun. Státní zástupce viní stíhané z krácení daní a účasti na organizované zločinecké skupině.

Podle kriminalistů dováželi v letech 2012 a 2013 stovky milionů litrů paliva ze Slovinska a Německa a šidili stát na daních pomocí falešných daňových přiznání. Do trestné činnosti se prý zapojilo nejméně 65 obchodních společností.

Proces by měl začít u brněnského krajského soudu 8. března. S jeho zahájením počítal soud již loni v listopadu. Jednání bylo svoláno mnohokrát, vždy se z něj ale některý z právníků omluvil ze zdravotních důvodů nebo kvůli časovému zaneprázdnění. Obžalovaní také měnili právní zástupce.

Vydáno pod