Dva roky Sobotkovy vlády: Opozice slabá, nezaměstnanost nízká, obliba nezvykle vysoká

Vláda Bohuslava Sobotky má za sebou dva roky vládnutí a je tak v polovině svého funkčního období. Za tu dobu vyměnila čtyři ministry a koalice prosadila řadu změn, které si předsevzala. Třeba zrušení zdravotnických poplatků nebo zvýšení minimální mzdy. Premiér Sobotka označuje svou vládu za stabilní a pochvaluje si dobré výsledky české ekonomiky. Opozice je kritická. Podle pravice nedělá vláda žádná systémová opatření a jen využívá příznivého ekonomického vývoje, na který sama nemá žádný vliv.

Podle Bronislava Kvasničky z výzkumné agentury TNS AISA bylo bezprostředně po volbách velké očekávání, co vlastně nastane. Jak se bude vláda profilovat ve srovnání s předešlou, která byla provázená spoustou skandálů, neshod a skončila rozpadem. Podle posledních šetření je v polovině funkčního období s vládou spokojeno 45 procent voličů, což je dvakrát více, než kolik měla ve stejném mezidobí Nečasova vláda.

„Nyní jsme svědky stabilnější situace bez nějakých zásadních interních rozkolů. To se projevuje na několika hodnoceních, které občané vládě dávají,“ poznamenal Kvasnička. 

Daří se potírat korupci

Faktorů, které přispívají k tomu, že asi dvě pětiny voličů jsou s vládou spokojeny, je několik. Kromě toho, že v koalici nejsou patrné žádné výrazné rozkoly, se projevuje také síla české ekonomiky. Lidem se zkrátka daří lépe než v minulých letech.

Analytik: Ekonomice se daří, opozice slabá, voliči jsou s vládou spokojeni (zdroj: ČT24)

„Máme velmi nízkou nezaměstnanost, relativně se daří potírat korupci, a to je něco, co občané vidí, čeho si všímají a podle toho posuzují práci politiků,“ řekl Kvasnička. „Dokonce se zvyšuje ochota občanů jít k volbám. V listopadu to bylo 70 procent, což je velmi vysoké číslo,“ dodal.

Oblibě vlády podle něj nahrává také neschopnost opozice přijít s vlastním nosným tématem. Strany ODS a TOP 09 dosud nepřinesly vlastní řešení, které by bylo v nějakém zásadním protikladu vůči tomu, co nabízí vládní koalice.

Analytik Kvasnička předpokládá, že i do budoucna se voliči budou rozhodovat podle toho, jestli jejich ekonomická situace bude příznivá. „Pakliže bude tento trend pokračovat a pravice nepředloží nějaké zásadní jiné řešení, nebudou mít voliči důvod nepodporovat ANO a ČSSD,“ uvedl. „Pokud ale ODS po svém sjezdu, ve kterém obměnila část svého vedení, nabídne nějaké smysluplné alternativy, potom to může mít patrný vliv na rozhodování lidí.“

Bělobrádek: Zlepšila se u nás nálada (zdroj: ČT24)