Onkolog: Přes 90 procent nádorů je podmíněno vnějším prostředím

Pouze osm až deset procent nádorů je geneticky podmíněných. Vznik všech ostatních ovlivňuje vnější prostředí, tedy životní styl, strava, fyzická aktivita či kouření. „Pokud tedy zasáhneme do zevního prostředí a snížíme tyto faktory, jsme schopni preventivně snížit incidenci nádorů,“ řekl při příležitosti začínajícího onkologického kongresu PragueONCO profesor Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Podle Petruželky zhoubným nádorem onemocní každý třetí Čech, každý čtvrtý pacient pak na rakovinu zemře. Ročně se s touto diagnózou musí vyrovnat 30 000 Češek a Čechů. Nejčastějším zdůvodněním těchto nelichotivých čísel je, že se lidský věk postupem času prodlužuje, čímž se lidský organismus dostává do většího rizika nádorového onemocnění.

Jako další důvod bývá uváděn životní styl v civilizovaných zemích. Svůj podíl na zdravotním stavu člověka má strava, fyzická aktivita, životní prostředí, kouření, alkohol atd. To potvrzuje i nejčastější typ nádoru u mužů i žen - karcinom tlustého střeva a konečníku. Následují karcinomy plic, prsu a prostaty.

Základní léčebné modely v oblasti onkologie zůstávají podle Petruželky už několik desítek let stejné. Nejstarší léčebnou metodou je chirurgie, která je pro léčbu stále rozhodující. Léčebné modely byly postupem času doplněny radioterapií, jež se mimořádně technologicky vyvinula, a současně také léčbou systémovou.

Nové trendy v onkologické léčbě (zdroj: ČT24)

Chemoterapie v současné době ustupuje imunoterapii a cílené léčbě. „To léčebné spektrum se mění, ale co je hlavní posun: že ty metody se kombinují navzájem. Není to jediná metoda, která by onemocnění vyřešila,“ upřesnil profesor Petruželka, prezident PragueONCO. 

Poznatky se mění velmi rychle, ale pro veřejnost se zdá, že to postupuje pomalu. Problém je v tom, že nádorové onemocnění není jedno onemocnění, je to vlastně tisíc onemocnění různého typu, různého chování. Každý malý krůček u jednoho typu je krokem dopředu.
prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.
Přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN

PragueONCO je jediný český onkologický kongres konaný pod záštitou Evropské onkologické společnosti. Lékaři a sestry budou mluvit zejména o nových trendech v onkologické léčbě. Na 4. února připadá Světový den boje proti rakovině. Český den proti rakovině známý jako tzv. Květinový den letos připadá na středu 11. května. 

Onkomaják pomáhá s psychikou, osvětou i prevencí

Od roku 2009 funguje v Česku občanské sdružení Onkomaják, které se zaměřuje výhradně na pomoc pacientům a na osvětu o prevenci a léčbě rakoviny. Od loňska pak nabízí také projekt Komunita, což je jakási seznamka pro pacienty. Mohou zde navázat kontakt s lidmi, kteří mají podobnou zkušenost a které by jinak obtížně hledali.

 „Oproti klasickým sociálním sítím nabízí Komunita jednu přidanou hodnotu - možnost vyhledávání pomoci. Velkou výhodou je, že všechny informace v této platformě jsou ověřeny odborníky, kteří do diskusí mohou zasáhnout odbornými příspěvky i radou konkrétnímu pacientovi,“ uvedl výkonný ředitel Onkomajáku Tomáš Kruber.

Vyšetření střeva
Zdroj: ČT24

Sdružení Onkomaják každoročně projíždí celou republiky s osvětovou kampaní Střevotour, která je zaměřena na rakovinu střeva a konečníku, a od letoška i s kampaní zaměřenou na rakovinu plic Zdravé plíce. Letos má naplánováno 65 zastávek, z toho 35 Zdravých plic a 30 Střevotour. Při každé zastávce zájemce provedou maketou orgánů lékaři a medici s výkladem o rizikových faktorech a příznacích nemoci i možnostech léčby.