Útočnice ze Žďáru neuspěla se stížností proti umístění do ústavu

Útočnice ze Žďáru Barbora Orlová neuspěla u Vrchního soudu v Olomouci se stížností na umístění do detenčního ústavu. ČT to zjistila ze soudní databáze. Do detenčního ústavu ji poslal Krajský soud v Brně na návrh státní zástupkyně. Orlová se má léčit pod dohledem odborníků, protože byla podle znalců nepříčetná a trpí schizofrenií. Vzhledem k ústavní léčbě zastavil státní zástupce i její trestní stíhání. Proti tomu se neúspěšně ohrazovali rodiče mrtvého chlapce.

„V tomto případě se vůbec o jiné šanci neuvažovalo, protože ona má svoji psychiatrickou historii – už má diagnózu a za těchto okolností nezbývá nic jiného než člověka do ústavu umístit. Podle našeho trestního řádu takto nemocný člověk stíhán být nemůže,“ uvedl ve Studiu ČT24 Jiří Brančík, primář psychologického oddělení ve Vojenské nemocnici Brno.

Umístění do detenčního ústavu navrhla státní zástupkyně na základě odborného posudku znalkyně v oboru psychiatrie Marty Holanové. „Ochranná detence je třeba tehdy, když ústavní psychiatrická léčba nemůže splnit svůj účel a člověk je i tak na svobodě nebezpečný,“ uvedla Holanová. V detenci je podle ní jediná jistota, že se bude člověk řádně léčit v optimálních podmínkách a bude pod dozorem. „Její stav je vážný a doposud se řádně neléčil,“ upozornila už dříve psychiatrička. 

Orlová se v době před útokem léčila v Opavě, z léčebny ji ale soud propustil a měla se léčit ambulantně. Před soudem uvedla, že jeden lék vysadila, protože jí nedělal dobře. Lékařům to však neřekla a tvrdila, že se cítí v pořádku. 

Po loňském říjnovém útoku na žďárské střední škole se šestadvacetiletá žena vrátila do detenčního ústavu, odkud ji soud dříve propustil. Státní zastupitelství zastavilo její trestní stíhání pro nepříčetnost, kterou stanovily posudky.

Útok ve žďárské škole

Do budovy střední obchodní školy vnikla Barbora Orlová ráno 14. října 2014 mezi sedmou a půl osmou. Nejprve napadla jednu dívku, která seděla v šatně. Podle svědkyně jí přiložila nůž na krk a křičela, ať zavolají policii, jinak ji zabije. Dívce chtěl pomoci šestnáctiletý mladík, kterého žena pobodala. Ten na následky zranění zemřel. Pak napadla ještě další dívku a jednu si vzala za rukojmí.  

Studio ČT24: Útočnice ze Žďáru neuspěla se stížností (zdroj: ČT24)

U soudu útočnice ze Žďáru vypověděla, že si myslela, že když si vezme rukojmí, tak ji policie zastřelí. Podle svých slov nechtěla nikomu ublížit a nečekala, že přežije. Dodala, že netuší, jak si vybrala konkrétní školu. Pouze věděla, že na ulici si rukojmí vzít nemohla, protože je to veřejné prostranství a že by o něho přišla.