Chemikálie do popelnice nepatří. Podle EU mají Češi třídit víc baterií

Praha – Češi třídí asi jen třetinu prodaných baterií. Evropské nařízení přitom předpokládá, že už příští rok se má tento podíl blížit k polovině. Baterie by neměly končit v obyčejné popelnici už jen proto, že obsahují řadu chemikálií.

Češi by měli třídit víc baterií (zdroj: ČT24)

Pokud se však baterie odnese na místo přímo k tomu určené, z jejího obsahu se posléze ještě znovu může použít železo, mangan i zinek, ale také olovo a drahé kovy. Ze starých baterií se dá využít 65 procent jejího materiálu. Teprve zbylých 35 se počítá jako odpad.

Některé z nich jsou dokonce nebezpečné. Např. knoflíkové baterie - ty jsou jediné, které ještě navíc obsahují rtuť.

Množství baterií, které jde na trh, rok od roku roste. Stejně jako množství, jež se vytřídí. Loni to byla zhruba třetina, to ale pořád nestačí. Už v příštím roce by se totiž podle evropské směrnice mělo v Česku sebrat mnohem více akumulátorů a baterií: Zhruba 45 procent z toho, co se na trh uvedlo za poslední tři roky. Zlepšit by se měl sběr i dalších použitých výrobků, věcný záměr zákona už schválila vláda. Kromě baterií se to týká také svítidel, solárních panelů nebo autovraků.

Speciální popelnice se nacházejí ve školách nebo v úřadech. Ve větším však použité baterie odebírají supermarkety. Důležité je, aby si lidé nádob na baterie všímali, často jsou totiž téměř neviditelné. V některých čtvrtích existují také červené kontejnery na použité elektro příslušenství.