Prestižní vojenskou školu NATO povede český generál

Mičánek: Hrozby, kterým čelíme, nejsou nové (zdroj: ČT24)

Český brigádní generál František Mičánek bude děkanem prestižní vojenské školy NATO Defence College, která sídlí v Římě. Do funkce ho zvolili v rámci stálého zasedání Vojenského výboru NATO armádní představitelé členských zemí Aliance.

Podle mluvčího generálního štábu české armády Jana Šulce Mičánek ve funkci vystřídá Dariu Daniels Škodnikovou ze Slovinska, která je ve funkci od září 2013 a letos končí její tříleté funkční období. „Dlouhodobě se specializuji na obranné plánování, bezpečnostní politiku a řízení zdrojů. Zvolení děkanem je pro mne velkou výzvou,“ uvedl generál. Předpokládá, že do funkce by měl nastoupit nejpozději k 1. září.

Ve své nové funkci bude podřízený veliteli školy. Jejím posláním je školit důstojníky s hodností vyšší než podplukovník, dále diplomaty NATO i zemí EU a pracovníky ministerstev obrany ze států Unie. „Škola připravuje tyto lidi na působení v mnohonárodnostních armádních štábech se zaměřením na výměnu informací a předávání zkušeností,“ vysvětlil Mičánek.

„Teprve v roce 2004 nastoupil do vedení příslušník východních a středoevropských států. Rád bych rozšířil portfolio klasických metod, které představují tradiční spojenecké západní země. Chtěl bych, aby se studenti více seznámili s tím, jaká je naše kultura, tradice a naše vnímání hrozeb, které hýbají světem,“ popisuje svou představu o působení v NATO Defence College.

Václav Klaus jmenuje Františka Mičánka do hodnosti brigádního generála
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Dvaapadesátiletý Mičánek v současné době vede Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií na Univerzitě obrany v Brně. Do armády vstoupil v roce 1988, většinu profesionální dráhy prožil u protivzdušné obrany, kde začínal ve štábu pluku. Postupně se vypracoval až na velitele protiletadlového pluku. Později působil v sekci plánování sil ministerstva obrany, kterou od srpna 2011 necelé dva roky vedl.

Má zkušenosti i s působením v zahraničí, na konci 90. let byl nasazen v silách SFOR v Bosně. Na NATO Defence College již působil v letech 2009 až 2011 jako ředitel odboru. V květnu 2012 byl jmenován brigádním generálem a na konci června 2013 odešel do zálohy.