Stovky žádostí o dotace na dětské skupiny - další už se nepřijímají

Enormní zájem o granty na dětské skupiny (zdroj: ČT24)

Miliardová dotace na vybudování dětských skupin se vyčerpala za pouhé dva měsíce. Podány byly už stovky žádostí a o službu je dál velký zájem, další už ale úřady nepřijímají. Překvapivý trend potvrdilo i ministerstvo sociálních věcí, které peníze na dětské skupiny vyčlenilo z evropských fondů.

V tzv. dětských skupinách si děti nebudou jen hrát, vychovatelky pro ně totiž musí připravit konkrétní vzdělávací program. Konkrétní požadavky na vzdělání vychovatelek v dětských skupinách stanovil zákon. Rodiče podle něj také od letoška musí kromě přihlášky podepsat s dětskou skupinou i smlouvu, která zajišťuje vzájemné povinnosti.

Na ministerstvo sociálních věcí přišlo 365 žádostí o dotaci. Zatím je v Česku sedm desítek dětských skupin. A dalších 17 právě vzniká. Většina v Praze nebo Jihomoravském kraji. „Ten zájem nás překvapil, ale pozitivně. Takový zákon jsme tady potřebovali, než se dobudují kapacity školek, nemluvě o naprosto chybějící kapacitě jeslí, to bude ještě trvat,“ komentovala ministryně Michaela Marksová.

O zakládání dětských skupin mají podle ní zájem jednotlivci, firmy i organizace. Granty mají v plánu použít i na modernizaci heren nebo nákup hraček.