Přísnější testy z češtiny vyzkoušeli cizinci poprvé v praxi

Přísnější testy z češtiny vyzkoušeli cizinci poprvé v praxi (zdroj: ČT24)

Vláda začátkem týdne zpřesnila pravidla pro průběh zkoušek, které musejí skládat cizinci usilující o trvalý pobyt v Česku. A už se také poprvé nově zkoušelo. Změny mají společně s novelou zákona o pobytu cizinců zamezit i podvodům, k nimž v minulosti docházelo.

Na lednový termín zkoušky podle nových pravidel přišlo do Jazykové školy hlavního města Prahy 30 cizinců. „Systém se nám zdá přísnější, i otázky jsou jinak koncipované,“ uvedla ředitelka Jazykové školy hl.m. Prahy Hana Friedlová. Písemná i ústní zkouška už probíhá za zavřenými dveřmi. Podle vládního nařízení je celá neveřejná.

Nová podoba zkoušek má bránit podvodům. „U registrace, které je povinen osobně se ten daný uchazeč o zkoušku zúčastnit, může být přítomna také cizinecká policie,“ vysvětlila mluvčí MŠMT Jana Balážová.

Před dvěma lety policie na severní Moravě zadržela celou skupinu, která měla doklady o zkouškách padělat v soukromé jazykové škole v Orlové. Případ spěje k obžalobě. Soukromé školy už proto cizince zkoušet nebudou a kontrola bude větší.

Špatná znalost češtiny je zásadním problémem začlenění cizinců do společnosti. Konstatuje to i vládní koncepce integrace. Překážkou je pro 59 % lidí s přechodným pobytem, ale i pro 48 % s tím trvalým. „Dobrá intenzivní politika integrace může zabránit tomu, aby se opakovaly problémy, které vidíme v zemích, které integraci nebyly z různých důvodů dobře schopny zvládnout,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Miroslava Lazarenková se narodila na Ukrajině, doma je už ale v Česku. Žije tu šest let a chce zůstat natrvalo. Bez zkoušky z češtiny to ale nejde. „Prostě to musím zvládnout a získat lepší práci v České republice,“ řekla Miroslava Lazarenková.