Stát podpoří mikrojesle, aby pomohl matkám s návratem do práce

Ministerstvo podpoří mikrojesle (zdroj: ČT24)

V Česku začnou fungovat mikrojesle pro děti od půl roku do čtyř let. Ministerstvo práce a sociálních věcí má na jejich podporu připraveno celkem 140 milionů z Operačního programu Zaměstnanost. Chce tak pomoci rodičům, zejména matkám, k lepšímu uplatnění na pracovním trhu.

Z žen, které mají děti v předškolním věku, pracuje jen každá třetí. Mikrojesle by jim mohly návrat do práce usnadnit. „Jde o pilotní projekt, na začátku rodiče tedy žádné náklady na pobyt dítěte platit nebudou, ale určitě budou platit náklady spojené například se stravou,“ upřesnila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), s jakými náklady mají rodiče počítat.

Podpora mikrojeslí od ministerstva práce a sociálních věcí
Zdroj: ČT24

Na zařízení a provoz má ministerstvo vyhrazeno 140 milionů z evropských fondů. Žádosti bude přijímat od poloviny května. Mikrojesle by mohly částečně vyrovnat i nedostatek míst v městských jeslích. Poptávka převyšuje nabídku i v mateřských školách. Ročně odmítnou několik desítek tisíc zájemců.  

Nabídky práce na částečný úvazek
Zdroj: ČT24

Rodiče proto nemohou častou pracovat na plný úvazek, podle Tomáše Ervína Dombrovského, analytika pracovního trhu ze společnosti LMC, ale stále více ani nechtějí. A netýká se to jen matek. „I muži se snaží získat částečný úvazek nebo větší flexibilitu, aby se víc zapojili do péče o děti,“ říká. Nabídek je ale pořád málo, nepomáhá ani to, že celkově v současnosti pracovních míst přibývá.