Lékařské atestace: Méně oborů a širší záběr. Specializovaní doktoři nesouhlasí

Lékařské atestace ruší obory (zdroj: ČT24)

Postgraduální systém vzdělávání lékařů čekají změny. Atestaci nejspíš zkrátí o rok a místo 46 základních oborů jich bude jen 33. Cílem je zjednodušit studium a zamezit tak odchodu absolventů lékařských fakult do zahraničí. Někteří specializovaní lékaři jsou ale zásadně proti, protože to prý zcela nabourá jejich zaměření.

Ze základních oborů vypadla např. diabetologie, geriatrie nebo revmatologie. Celkem se ruší 13 oborů. Doktoři by měli mít podle ministerstva širší záběr. 

Pokud budeme mít takové množství vzdělávacích oborů a lékaři z jednotlivých oborů nebudou navzájem zastupitelní, tak budeme mít vždycky nedostatek lékařů.
Milan Kubek
Prezident České lékařské komory

Společná atestace je podle jedné strany výhodou. Umožní pracovat v nemocnicích, získat zkušenosti a následně se dostat do odborné praxe.

Specializovaní lékaři se bojí šizení oboru

Druzí tvrdí opak. Třeba praktičtí lékaři si nedovedou představit, že by někoho zastupovali v nemocnici. Dětští praktici navíc říkají, že pokud jde o jejich obor, jeden vzdělávací obor problémy nevyřeší. Naopak prý může zhoršit kvalitu a ohrozit systém primární péče o dítě. Sepisují proto petici.

Zásadně proti novele jsou také cévní chirurgové, protože by se z jejich oboru měla stát jen nástavba. Místopředseda České společnosti kardiovaskulární chirurgie Petr Štádler říká, že chirurgové tak budou trávit podstatně delší dobu na všeobecném chirurgickém pracovišti, což pro ně jako pro cévní specialisty nebude přínosem.

Rozhodnutí mohou zvrátit už jen poslanci.