Sisák i Hala přišli vysvětlovat na policii podezření z insolvenčních podvodů

Advokát Ivo Hala a podnikatel Petr Sisák se ve středu dostavili na policii, aby podali vysvětlení ke kauze údajných manipulací s insolvencemi. V budově na pražském Perštýně si převzali obvinění v insolvenční kauze, byli zadrženi policií a zhruba od 20:00 začal výslech obou mužů, který zřejmě potrvá celou noc. Ještě před tím vypovídal exministr dopravy Aleš Řebíček, kterého měla podle policie organizovaná skupina připravit o skoro 25 milionů.

Muži patří mezi 14 obviněných v kauze, která se týká i poškozování věřitelů nebo ovlivňování soudců. Při pátečním zásahu byli oba v zahraničí.

Hala i Sisák obvinění odmítli

Halu ani Sisáka se v pátek nepodařilo zadržet a spekulovalo se o tom, že k nim unikly informace o chystané razii. Oba ale v minulých dnech uváděli, že se neskrývají a jsou na dlouhodobě plánované služební cestě v zahraničí. Ujišťovali, že s policií budou spolupracovat.

Halův advokát Lukáš Trojan se ve středu v policejním sídle na Perštýně zdržel zhruba tři hodiny. Při odchodu řekl, že Hala zůstal v cele předběžného zadržení. „Převzali jsme si obvinění, k výslechu zatím nedošlo, o jeho termínu budeme vyrozuměni,“ řekl odpoledne.

Policisté mohou Halu zadržovat maximálně 48 hodin, poté ho musí buď propustit, nebo podat soudu návrh na vzetí do vazby. Podle Trojana lze tento návrh předpokládat.

Studio ČT24: Vojtěch Blažek, redaktor Hospodářských novin, o insolvenční kauze (zdroj: ČT24)

Podobně se vyjádřila i Sisákova advokátka Kateřina Buďveselová. „Klientovi bylo osobně předáno usnesení o zahájení trestního stíhání a je připraven vypovídat a k celé věci se vyjádřit.“ Advokátka rovněž očekává, že bude návrh na vazbu.

Oba muži si obvinění vyslechli na policejní služebně v centru Prahy. Poté, co jejich advokáti opustili budovu, byli oba odvedeni v doprovodu čtyř policistů v zásahových uniformách a vyšetřovatele na jinou služebnu do Bartolomějské ulice, aby jim odebrali otisky prstů. Ve 20:00 pak začal na Perštýně výslech obou mužů. 

Kauza souvisí s reorganizací Via Chem Group

Policisté po páteční razii v ústecké společnosti Spolchemie a na českobudějovickém krajském soudu obvinili skupinu osob z řady trestných činů, které se týkají zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo za účast v organizovaném gangu. Právní kvalifikace není u všech obviněných stejná. 

V celé kauze šlo v zásadě o to, že Petr Sisák ve chvíli, kdy mu v insolvenci hrozilo, že přijde o to nejcennější, co má, o chemičku Spolchemie, začal prostřednictvím advokáta Iva Haly převádět pohledávky a akcie, aby tento majetek nespadl do konkurzu, a on ho mohl pořád ovládat.
Vojtěch Blažek
redaktor Hospodářských novin

Dalšími obviněnými jsou insolvenční správkyně Vladimíra Jechová Vápeníková, advokáti Milan Kučeřík, Petr Kovařík a thaiboxer Tomáš Machotka. Tato čtveřice skončila ve vazbě.

Podle médií patří mezi zbývající obviněné, kteří jsou stíháni na svobodě, advokáti Jan Pacovský a Robert Vladyka, Jozef Kaán, Petr Líska, Sisákův otec Vladimír, brněnský státní zástupce Roman Skopal, lékař z Nemocnice Na Homolce Milan Čech a Kučeříkova přítelkyně Nikola Regnerová.

Manipulace se měly týkat i pražské Slavie, píše Právo

Podle Haly je obvinění postavené na jednom špatném posudku. „V postupu policie spatřuji kriminalizaci mého legitimního jednání,“ uvedl Hala ještě během služební cesty v zahraničí. Oba muži tvrdí, že se reorganizace Via Chem Group odehrála legálně a pod dohledem.

Deník Právo informoval o tom, že kauza údajně zmanipulovaných insolvenčních řízení se kromě úpadku Via Chem Group dotýká také fotbalového klubu SK Slavia Praha, který do minulého roku vlastnil bývalý ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Toho podle policie organizovaná skupina připravila o téměř 25 milionů korun. Právě Řebíček ve středu vypovídal na policii ještě před výslechem Haly a Sisáka.

Via Chem Group dluží věřitelům skoro dvě miliardy

Společnost Via Chem Group, s níž je podnikatel Sisák spojován, držela podle dostupných údajů jako akcionář v roce 2014 ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) zhruba třetinový podíl. Nyní je Via Chem Group v úpadku, dluží věřitelům téměř dvě miliardy korun.

Společnost v minulosti figurovala v některých kontroverzních obchodech. Dluhopisy společnosti Via Chem Group koupila firma Key Investments, které v minulosti svěřilo město Sokolov a městské části Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek milionů korun.

Jediným akcionářem Via Chem Group je Euro Capital Alliance sídlící na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj a pračka špinavých peněz.