Lihový král Březina neuspěl s dovoláním kvůli nelegálnímu přechovávání zbraní

Radek Březina neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu v případu nelegálního přechovávání zbraní. ČT to potvrdil mluvčí Okresního soudu ve Zlíně David Kolumber. Platí tak nepodmíněný trest 16 měsíců vězení, který Březinovi uložil v červnu Krajský soud ve Zlíně.

„Usnesením Nejvyššího soudu ze dne 16. 12. 2015 bylo dovolání obviněného odmítnuto jako zjevně neopodstatněné,“ uvedl na dotaz ČT Kolumbera.

Okresní soud původně Březinovi vyměřil dvouletý trest, odvolací soud pak ale jeho výši zkrátil na 16 měsíců.

Policie našla v průmyslovém areálu Svit – konkrétně ve 45. budově, která patřila Březinovu otci – plně funkční samopal, brokovnici a pistoli ráže devět milimetrů. K tomu skříňový trezor, který ukrýval přes 1129 nábojů, tlumič hluku výstřelu, ale také 700 gramů trhaviny semtex s rozbuškami. Podle státního zástupce Jana Zubka neměl Březina na držení žádné ze zbraní povolení.

Březina tvrdil, že mu zbraně v 90. letech dal do zástavy za půjčku 50 tisíc korun nějaký Jugoslávec. U soudu se hájil, že nepočítal s tím, že mu zbraně zůstanou. „Od roku 1997 jsem je nedržel v ruce. Nikdy jsem je nepoužil, nestřílel jsem s nimi a ani na můj příkaz nebyly použité. Nenašel jsem způsob, jak se jich zbavit, aniž by byly někým použity nebo jsem se sám dostal do problémů a byl vyšetřován,“ řekl v dubnu u soudu. Ani policie nezjistila, že by byl se zbraněmi spáchán trestný čin.

Kauza nelegálního obchodu s lihem

Radek Březina byl v prosinci loňského roku nepravomocně odsouzen také k 13letému trestu vězení za rozsáhlé obchody s lihem. Skupina kolem něho měla s lihem obchodovat mezi lety 1998 až 2013. Podle obžaloby aktéři lihové mafie čistili technický líh a používali ho na výrobu alkoholických nápojů, který prodávali bez přiznání a odvedení spotřební daně. Obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu a jeho část ukrývali v tajných úložištích. Stát na daních údajně připravili o rekordních 6,7 miliardy korun.