Udženija: Pavel Bém byl vizionář, který udělal pro Prahu mnoho dobrého

Alexandra Udženija - Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, kterou do funkce zvolili delegáti víkendového kongresu strany, považuje za většího soupeře sociální demokracii než ANO. „ANO žádnou politiku nemá a myslím, že na to voliči brzy přijdou,“ konstatovala v pořadu Interview ČT24.  Uvedla také, že se podle ní zveličuje míra, jak pražskou politiku v minulosti ovlivňovali Roman Janoušek nebo Tomáš Hrdlička.

 „Nevěřím, že to bylo v takové míře, jako je to prezentováno. Myslím, že je to i trochu nafouklé. Nicméně nechci nikoho obhajovat,“ uvedla k vlivu Janouška a Hrdličky s tím, že v té době ale nebyla na magistrátě.

S Romanem Janoušekem ani Tomášem Hrdličkou prý Udženija dlouhodobě ve styku není. „Pan Hrdlička byl v ODS, byl členem regionální rady, už byl z ODS vyloučen. Pan Janoušek je podnikatel, také jsem ho dlouho neviděla. Nemyslím, že bychom se měli neustále točit kolem těchto dvou jmen,“ řekla Udženija.

V éře, kdy byl Pavel Bém primátorem, se podle ní komunálním politikům s magistrátem spolupracovalo dobře. „Myslím, že pan Pavel Bém byl vizionář, který pro Prahu udělal mnoho dobrého, a to ukáže čas,“ uvedla.

Konkrétní témata voleb se budou v jednotlivých regionech lišit

Na otázku moderátorky, jestli je pro ODS teď větším soupeřem ČSSD nebo ANO, Udženija uvedla: „Pokud se díváme opravdu na politiku a na to, co prosazují sociální demokraté, je to pro nás rozhodně ČSSD. Protože ANO žádnou politiku nemá. A myslím, že na to voliči brzy přijdou a že toto voliči ocení u nás, anebo naopak levicoví voliči u ČSSD.“

V nadcházejících krajských volbách bude jednotným tématem ODS obrana svobody jednotlivce a svobody podnikání. Jinak se ale budou konkrétní témata v různých krajích lišit.
„Jeden kraj trápí sociální problematika, někde je to infrastruktura,“ řekla.

Na otázku, s kým ODS v krajích určitě nepůjde do koalice, Udženija konstatovala, že celostátní vedení tuto věc nechává na regionálních politicích. „ Dlouhodobě ale máme úzus, že v žádném případě ne s KSČM. To vím stoprocentně a ostatní věci se odvíjejí od výsledků voleb a od dané situace,“ uzavřela.

Budeme rádi, pokud dosáhneme takového výsledku, abychom se mohli vrátit do koalic, abychom měli důstojné místo. Ale bude to jen za předpokladu, že budeme moct prosazovat náš program.
Alexandra Udženija
1. místopředsedkyně ODS

ODS se poučila z chyb a ukazuje vize

Udženija si nemyslí, že by hnutí ANO bylo produktem vlády ODS s TOP 09, jak řekl Andrej Babiš. Ten má podle ní jiné zájmy a podobnými výroky jen zakrývá, že je ve střetu zájmů. „Jako ministr financí umožňuje svým vlastním firmám, aby získávaly větší dotace než v minulosti. Pan Babiš jen svou rétorikou odklání pozornost od toho, proč je vlastně v politice,“ konstatovala Udženija.

Reagovala i na poznámku Andreje Babiše, že se ODS neomluvila za to, co se stalo kolem Nečasovy vlády. „Když pan Babiš říká něco o omluvách, je to až legrační,“ řekla.

Alexandra Udženija
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Podle Udženije předseda ODS Petr Fiala každý den prokazuje, že ODS je na dobré cestě, že se z chyb poučila. „Ukazujeme vize. Trváme si na svých principech. Poučme se z chyby a už je nikdy neopakujme,“ uvedla.

  • Narodila se 8. listopadu 1975 v Bělehradě (Jugoslávie, nyní Srbsko). Její matka je Češka a otec srbský podnikatel Ranko Pecič, přítel Václava Klause. Rodiče se přestěhovali do Prahy, když jí byly tři týdny. V Praze prožila i většinu dětství, v 80. letech se ale odstěhovala zpět do Jugoslávie. Do České republiky se vrátila v roce 1992 a střední školu dokončila na Obchodní akademii Heroldovy sady.
  • Absolvovala studium oboru marketing a management, bakalářský titul získala na pražské Anglo-American College, inženýrský titul na VŠE.
  • V současné době působí jako místostarostka Prahy 2 (pro oblast sociální a zdravotnictví), zastupitelka hlavního města Prahy, předsedkyně klubu zastupitelů ODS v zastupitelstvu hlavního města Prahy. V sobotu byla v Ostravě zvolena první místopředsedkyní ODS. Zvolilo ji 239 z 471 z přítomných.
  • Záhy po zvolení ji na svém twitterovém účtu šéf hnutí ANO Andrej Babiš spojil s někdejším zákulisním hráčem občanských demokratů Tomášem Hrdličkou, když napsal: „Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina. Pecič, Klaus, Hrdlička, Janoušek a Udženija.“
  • Udženija dlouhodobě kritizuje elektronickou evidenci tržeb, kterou prosazuje Andrej Babiš.
  • Zastupitelkou a radní Prahy 2 se Udženija stala v roce 2006. V dalších volbách v roce 2010 místo zastupitelky obhájila, skončila ale ve funkci radní Prahy 2. Mandát zastupitelky následně obhájila i ve volbách v roce 2014, stala se radní a od června 2015 je zástupkyní starostky pro oblast sociální a zdravotnictví.
  • V komunálních volbách v roce 2010 byla za ODS zvolena zastupitelkou hlavního města Prahy a na konci listopadu 2010 se stala radní hlavního města pro oblast majetku a podpory podnikání. (Primátorem byl tehdy Bohuslav Svoboda. ODS byla v radě nejprve s ČSSD, posléze s TOP 09.) Po rozpadu městské koalice ODS a TOP 09 byla z pozice radní v květnu 2013 odvolána (spolu s primátorem B. Svobodou a náměstkem J. Noskem).
  • V komunálních volbách v roce 2014 mandát zastupitelky hlavního města obhájila. Je předsedkyní Klubu zastupitelů za ODS.
  • Členkou ODS je od roku 2003, je předsedkyní ODS v Praze 2.
  • Je vdaná, s manželem, který je Chorvat, má dvě dcery.