Zdražování či omezení prodeje: Česko bojuje proti kouření i alkoholu

Plán počítá se snížením kouření i pití alkoholu (zdroj: ČT24)

Česko chce do pěti let snížit kouření alespoň o osm procent a spotřebu alkoholu o pět procent, v desetiletém výhledu pak dokonce o 30 procent. Pomoci má třeba zákaz kouření v restauracích, zdražení alkoholu i cigaret či omezení prodejních míst. Počítají s tím plány opatření boje proti pití alkoholu, kouření a hazardnímu hraní na příští tři roky.

„Neznáme přesné recepty, co máme udělat. Víme, že prohibice není cestou, která by vše vyřešila, ale je to přísná regulace a prevence,“ uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. 

Mezi opatřeními je například zákaz kouření v restauracích, zvýšení ceny tabákových výrobků či varování s odstrašujícími opatřeními na krabičkách. Uvažuje se i o zdražení alkoholu, omezení prodejních míst či sankcích pro provozovatele za to, že v jejich podniku budou opilé děti.  

„Hlavním cílem je snížit spotřebu alkoholických nápojů o 3,5 procenta čistého lihu na osobu do roku 2018 a o pět procent do roku 2020. Chceme posunout první zkušenost s pitím o tři roky,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Brífink k omezení spotřeby alkoholu a tabáku (zdroj: ČT24)

Česko totiž ve spotřebě alkoholu zaujímá první příčky světového žebříčku. Průměrný Čech vypije ročně kolem osmi či devíti litrů alkoholu. Cílem je každý rok množství snížit o desetinu litru, upřesnila náměstkyně. Teď pije alkohol denně asi 12,5 procenta lidí starších 15 let a cigaretu si každý den zapálí skoro čtvrtina z nich. Boj proti tabáku i alkoholu ale v Česku komplikuje vysoká míra tolerance. 

Takzvaný protitabákový zákon už je ve sněmovně – počítá třeba s úplným zákazem kouření v restauracích. Poslanci ale přicházejí s návrhy, které původní verzi zmírňují. Kolik ze záměrů nakonec v normách zůstane, není zatím jasné. „Jsem optimistka. Věřím, že se takzvaný protitabákový zákon podaří prosadit a začne platit od května. Očekávám, že sněmovna vyslyší názor občanů. Průzkumy ukázaly, že 78 procent lidí chce absolutní zákaz kouření,“ dodala Teska Arnoštová.

Vedle kouření či pití alkoholu jsou problémem i nelegální drogy. Podle odborníků se navíc na trh dostávají čím dál nebezpečnější látky: třeba marihuana má podle Vobořila stále silnější účinky: „Tam je problém, že se pěstuje pod lampami, kde se zvýši obsah THC a sníží obsah CBD, které pomáhá, aby nevznikala toxická psychóza." U heroinu je zase problém, že 90 % drogy tvoří různé příměsi, které mohou být často nebezpečnější než látka samotná.