Kvízomaty čelí dalším kontrolám, majitelé už dostali milionové pokuty

Stát vede stále boj s nelegálními kvízomaty (zdroj: ČT24)

V Česku je až sto padesát tisíc lidí závislých na hazardu. Podle odborníků v tom svou roli hrají i takzvané kvízomaty, kterých je v Česku asi šestnáct set. Podle úřadů kombinují nelegální přístroje sázení a vědomostní otázky. Právě na kvízomaty se proto zaměřily i kontroly národního protidrogového koordinátora.

Majitelé kvízomatů se většinou hájí tím, že kvůli vědomostnímu prvku se na ně nevztahuje zákon a nepotřebují povolení. Ministerstvo financí ale přístroje jasně označuje jako nelegální. „Na všech 1620 kvízomatů a pět set provozoven jsme podávali podněty Policii ČR, aby zasáhla proti těmto provozovatelům,“ uvedl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Policie už v součinnosti se specializovaným finančním úřadem vede se zjištěnými provozovnami a provozovateli šetření. „Pokuta pro majitele kvízomatů je až deset milionů korun. Za minulý rok ji ministerstvo čtyřikrát udělilo. Ve třech případech právě v horní hranici sazby,“ uvedla policie.

Místo kvízu klasické válce se symboly

Provozovny nyní obchází i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. V herně v centru Prahy našel hned šest kvízomatů. Na začátku na nich hráč vybere okruh otázek. Pokud na ně ale dál nechce odpovídat, zmáčkne pouze tlačítko a dostane se na klasické válce se symboly. Přístroj přitom bere i pětitisícové bankovky. „Je to úplně stejný průšvih, jako když někdo vyrábí nelegální alkohol,“ domnívá se Vobořil.

V České republice je závislých na hazardu až sto padesát tisíc lidí. Na léčbu se dostane jen asi tisícovka. Hráč podle nich nerozlišuje mezi klasickým automatem nebo kvízomatem. Posedlost výhrou je vždy stejná. Národní protidrogový koordinátor proto nyní připravuje novelu zákona, která by problematiku kvízomatů řešila.