Stupně sucha i plány opatření: Co dělat při suchu, si první vyzkouší Rakovnicko

Jakým způsobem by měly státní úřady reagovat, pokud opět nastane období sucha, budou letos vodohospodáři a úředníci zkoušet na Rakovnicku. V rozhovoru pro ČTK to řekl ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka Mark Rieder. Ústav závěry využije k přípravě novely zákona o vodách, na které spolupracuje. Součástí novely má být i zavedení stupňů sucha podobných povodňovým stupňům.

Jak by měly úřady postupovat, až zase nastane sucho podobné tomu z loňského léta, si vyzkouší na Rakovnicku – konkrétně v povodí Rakovnického potoka – kde je sucho často. Dlouhodobě snižuje výnosy plodin a přispívá k častým požárům. Ředitel vodohospodářského výzkumného ústavu proto předpokládá, že v oblasti bude sucho i letos.

Součástí opatření proti suchu má být například zavedení stupňů sucha. „Je to přesná obdoba toho, co je u povodní. A dokonce je to navrženo z hlediska procesního, organizačního víceméně stejně jako u těch povodní,“ popsal Mark Rieder.

Obce také budou připravovat plány pro zvládání sucha jako protějšek protipovodňových plánů. „Starosta obce řekne: Nebudeme napouštět bazény, nebudeme mýt auta, čistit ulice, protože to není nezbytně nutné. Od těchto drobných opatření by to šlo postupně až k ekonomickým opatřením,“ popsal náměstek ředitele vodohospodářského ústavu Petr Bouška.

Kromě fungování státní správy se výzkumníci zaměří na zlepšování vsakování vody, bude je také zajímat, zda by se mohla více jímat voda z řek v obdobích, kdy jsou plné.

Postupy proti suchu se mají objevit v novele zákona o vodách, kterou výzkumný ústav připravuje spolu s ministerstvem životního prostředí. Jeho hlava Richard Brabec (ANO) uvedl, že součástí má být nová hlava věnovaná suchu. „Novela bude obsahovat ale i celou řadu dalších změn,“ dodal ministr.