Premiér reaguje na krádež e-mailů, zadal okamžitý audit Úřadu vlády

Úřad vlády při práci s utajovanými materiály striktně dodržuje bezpečnostní režim, uvedl v tiskové zprávě jeho mluvčí. Utajované materiály dostává Bohuslav Sobotka (ČSSD) vždy osobně proti podpisu. V návaznosti na napadení svého soukromého e-mailového účtu hackery, kteří tvrdí, že si do své soukromé pošty přeposlal dokument podléhající utajení, zadal Sobotka okamžitý audit bezpečnostních postupů na úřadu.

Budou realizovány nutné kroky, které mají posílit bezpečnost komunikace předsedy vlády a členů vlády. Zadal jsem okamžitý audit bezpečnostních směrnic a postupů na Úřadu vlády ČR a identifikaci možných slabých míst.
Bohuslav Sobotka
premiér

Premiér se rozhodl přezkoumat bezpečnostní postupy na Úřadu vlády a nařídil jejich okamžitý audit. O pomoc při zabezpečení komunikace mezi členy kabinetu požádal také Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Reaguje tak na útok nacionalistických hackerů, kteří mu z účtu na Seznamu ukradli poštu a následně ji uveřejnili na internetu.

„Mé heslo bylo dostatečně silné a splňovalo všechna bezpečnostní pravidla poskytovatele,“ odmítl Sobotka dohady o tom, že zabezpečení jeho účtu bylo slabé. „Stal jsem se jednou z mnoha obětí hackerů, kteří se snaží svými kriminálními činy narušovat soukromí občanů, krást soukromá data a poničit životy nás všech,“ dodal.

Žádné tajné materiály prý v poště nebyly

Útočníci tvrdí, že v premiérově účtu se nacházely i utajované informace. „Úřad vlády prohlašuje, že při nakládání s utajovanými materiály striktně dodržuje bezpečnostní režim, který je pro materiály takové povahy stanoven,“ stojí v tiskovém vyjádření.

„Na e-mailovou adresu předsedy vlády Bohuslava Sobotky nebyl nikdy zaslán materiál v utajovaném režimu. Takový postup při nakládání s utajovanými informacemi není možný a vylučuje jej bezpečnostní režim, který je Úřadem vlády dodržován,“ píše se dále ve zprávě.

Mluvčí vlády Martin Ayer také uvedl, že utajované materiály jsou na Úřadu vlády zasílány buď v listinné podobě, nebo informačním systémem, který je certifikovaný pro daný stupeň utajení. Došlé dokumenty jsou podle Ayrera vždy zaevidovány tajnou spisovnou a zaměstnancům předkládány proti podpisu.

Zmanipulované e-maily

Podle ministerstva vnitra jsou některé uveřejněné zprávy zmanipulované. „Vedle zjevných technických úprav jde o zamlžování časových údajů, záměnu přiložených dokumentů a cílené vytváření neexistujícího kontextu,“ uvedla mluvčí resortu Lucie Nováková.

Podle novináře Respektu Onřeje Kundry, který kauzu sleduje, to může být případ e-mailu šéfky kabinetu ministra vnitra, která měla údajně premiérovi na pracovní e-mail zaslat citlivý dokument, kterým se následně měla zaobírat bezpečnostní rada státu. Z pracovního e-mailu byla prý zpráva přeposlána do Sobotkovy osobní pošty.

„Hackeři na tom ukazovali, že premiér Sobotka nedodržuje základní bezpečnostní standardy a porušuje zákon. Myslím si, že došlo spíše k manipulaci, protože ten dokument by ve stadiu, kdy by doputoval k premiérovi, nebyl utajovaný,“ soudí Kundra.

Události: Sobotka zadal bezpečnostní audit na Úřadu vlády (zdroj: ČT24)

Výhrůžky od extremistů

Rasisté na svém webu napsali, že v případě represí vůči nim zveřejní všechny zprávy, které vloupáním do premiérovy pošty získali. „Pokud bude někdo z nás zatčen nebo zařídíte zrušení našeho webu, dostanou se na veřejnost kompletní obsahy e-mailových schránek Sobotky a dalších členů jeho gangu,“ stojí na webu. „Navíc by vám pak hackeři vyhlásili totální válku. Nacionální revoluci nezastavíte a za každé pronásledování nacionalistů přijde radikální odveta,“ píše se v krátkém prohlášení.

Kundra: Snahou je kompromitovat premiéra

Premiérovu poštu zveřejnili hackeři nadvakrát v minulém týdnu. Sobotka jejich pravost nepotvrdil, ale několik lidí z jeho okolí ano. Zveřejněná korespondence se týká například migrace, koaličních jednání, prezidentské kampaně nebo výběru ředitele Českého rozhlasu.

Nic neukazuje, že by měl Bohuslav Sobotka na svém soukromém účtu nějaké utajované skutečnosti. Nezodpovědný je premiér v tom, že komunikoval přes Seznam. Měl mít více zajištěný, vládní účet.
Ondřej Kundra
novinář Respektu

„Snaha lidí, kteří to zveřejňují, je vykreslit Bohuslava Sobotku jako člověka, který je nezodpovědný, a kompromitovat ho. Proto je třeba k e-mailům přistupovat velmi obezřetně. Část z nich bude zmanipulována,“ upozorňuje Kundra.

Nabourání e-mailu ministerského předsedy vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). „Policie v tuto chvíli pracuje s několika vyšetřovacími verzemi. Jedna z nich je, že to skutečně dělají rasisté, například proto, že premiér Sobotka a jeho vláda dělá migrační politiku, která je na české poměry relativně otevřená,“ vysvětluje novinář Respektu.

„Jednou z dalších je, že si to nechal objednat někdo z politických nebo jiných oponentů premiéra. Další verzí je vnější aktér, který by z geopolitických důvodů mohl chtít oslabit pozici českého premiéra,“ dodává Kundra. Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták uvedl, že k případu není možné uvolnit žádné informace, neboť se záležitost stále prověřuje.