Léčebné konopí by mohly hradit pojišťovny – ministerstvo chce letos vyzkoušet pilotní projekt

Léčebné konopí by v budoucnu mohlo být pro vybrané pacienty hrazeno ze zdravotního pojištění. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) plánuje v pilotním projektu tuto možnost odzkoušet už letos. Se žádostí se na něj obrátil Spolek pacientů užívajících konopí. V současnosti užívá konopí na recept asi 30 pacientů – jenže je to finančně nákladné.

„Nejvíc prokázaných studií je u léčby bolesti, nechutenství nebo zvracení po chemoterapii. U všech je pro pacienty ekonomická dostupnost zásadní,“ zdůrazňuje ředitelka pacientského spolku KOPAC Hana Vágnerová.

Gram léčebného konopí se teď ovšem v Česku prodává za 300 korun. Už brzy by sice mělo být možné kupovat konopí vypěstované u nás, které vyjde výrazně levněji – gram bude stát 75 korun. I tak ale bude léčba pro některé pacienty drahá.

Pacientský spolek proto navrhuje, aby konopí hradily zdravotní pojišťovny. Ministr Svatopluk Němeček už o takovém nápadu mluvil s ředitelem lékového ústavu a jednat chce v nejbližší době i s pojišťovnami. Nejprve má jít o pilotní projekt pro omezený počet pacientů: „A po vyhodnocení toho pilotního projektu bychom teprve mohli uvažovat o plošném rozšíření,“ dodává ministr. Podle něj bude nutné pečlivě zvážit, pro které pacienty by konopí mohlo být zdarma.

Léčebné konopí je pro řadu pacientů příliš drahé (zdroj: ČT24)

Tuto možnost by uvítala Gabriela Antošová, které lékaři před osmi lety diagnostikovali roztroušenou sklerózu. K užívání konopím ji inspirovala její sestra, která žije se stejnou diagnózou. „Já mám nejvíc postižené nohy, takže žiju vlastně jenom do půli těla. A když si dám konopí, tak si připadám, že jsem tady celá já  – všechny křeče nebo bolesti zmizí.“ Jenomže konopí v lékárnách je pro ni moc drahé, proto si rostliny pěstuje sama.