Předseda Rady ČRo musí poslancům vysvětlit e-maily Sobotkovi

Poslanci z volebního výboru chtějí jednat o některých textech, které zveřejnil web White Media s tím, že má jít o e-maily odcizené ze schránky předsedy vlády. Volební výbor se pozastavil zejména nad způsobem, kterým údajně předseda Rady Českého rozhlasu Petr Šafařík informoval premiéra o dění v rozhlasu.

„Přijde nám, že to, jak pan předseda Rady ČRo Šafařík proaktivně informoval pana premiéra o dění v Českém rozhlasu, je zvláštní,“ řekl k údajné komunikaci mezi premiérem a šéfem rozhlasové rady předseda sněmovního volebního výboru Martin Komárek (ANO).

Na část elektronické komunikace zveřejněnou na webu White Media, kterou však Petr Šafařík označil za neautentickou, upozornil server HlídacíPes.org. Ze zveřejněných textů vyplývá, že Šafařík měl předem informovat premiéra například o průběhu výběrového řízení na ředitele rozhlasu. Předseda výboru míní, že výběrové řízení „by tím mohlo být zpochybněno“.

Volební výbor Poslanecké sněmovny se kvůli údajné komunikaci předsedy Rady ČRo s premiérem mimořádně sejdou ve středu, na jednání pozvali Pavla Šafaříka i všechny ostatní členy rozhlasové rady. Předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD) poslanci naopak nepozvali.