Ministerstvo chce zdravější školáky: Zakazuje energetické nápoje či umělá sladidla

Ve školních automatech a bufetech budou zřejmě zakázána umělá sladidla a kofeinové, iontové či energetické nápoje. Obložené bagety se pak budou muset obejít bez majonézy, dresinků, hořčice i kečupu. Vyplývá to z návrhu vyhlášky, který ve spolupráci s resortem zdravotnictví zpracovalo ministerstvo školství. Zákaz prodeje nezdravých potravin je v zákoně už od loňska, dosud ale chyběl právě předpis, který by specifikoval povolený sortiment v automatech či bufetech.

Cílem vyhlášky je podle ministerstva snížit celkové „obezitogenní“ prostředí ve školách. „Snadná dostupnost energeticky bohatých potravin včetně nápojů s výživovým složením, které jsou z hlediska zásad správné výživy naprosto nevhodné, nepochybně přispívá k rozvoji a posilování nezdravých výživových návyků, které jsou spolu s nedostatkem pohybu hlavní příčinou dětské obezity,“ uvádí ministerstvo školství v důvodové zprávě.

Aktuální sortiment školních automatů mívá totiž ke zdravé výživě daleko. Česká školní inspekce v roce 2014 na základních školách například zjistila, že v 90 procentech z nich se prodávaly balené cukrovinky a čokoládové tyčinky. V drtivé většině automatů na teplé nápoje si mohly děti zakoupit i nápoj s obsahem kofeinu.

Vyhlášku zpracovalo ministerstvo školství ve spolupráci s resortem zdravotnictví. Její návrh má za sebou připomínkové řízení – schválena by měla být v únoru. Pak bude následovat několikaměsíční přechodné období, aby se školy i dodavatelé mohly podmínkám přizpůsobit.

Potravináři regulaci kritizují – důraz má být kladen na osvětu

Zatímco občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která se dlouhodobě snaží o zlepšení kvality školního stravování, obsah vyhlášky chválí, tak potravináři k ní mají výhrady. Větší důraz by podle Potravinářské komory měl být kladen na osvětu o zdravých stravovacích návycích ve školách a rodinách – děti si mohou nezdravé potraviny obstarat jinde.

Potravináři navíc považují za nešťastné, že se vyhláška vztahuje i na střední a vyšší odborné školy. „V tomto věku je mládež již zcela plně odpovědná za svoje stravovací návyky, získá občanský průkaz, a určovat jí, co má, či nemá konzumovat je poměrně absurdní,“ uvedla mluvčí Dana Večeřová.