Česko posílá do Řecka humanitární pomoc pro uprchlíky: spacáky i kamna

Čeští hasiči povezou do Řecka humanitární pomoc - přikrývky, lehátka, pláštěnky i další materiál v těchto dnech shromažďují v Národní základně ve Zbirohu. Do města Mandra, které leží poblíž Atén, pak celý náklad vyrazí ve středu. Řecko požádalo Evropskou unii o pomoc na konci prosince. Jde o pátou zemi, které Česko posílá humanitární pomoc v souvislosti s migrační krizí.

Zásilka hrazená ze státního rozpočtu obsahuje 2000 přikrývek, stejný počet spacích pytlů, 500 lehátek, 10 tisíc pláštěnek a 40 kamen na pevná paliva. Celkem jde o humanitární pomoc za 4,25 milionu korun. 

Všechno toto vybavení už ale bylo ve skladech, nekupovalo se nové: „To bylo právě i smyslem akce, že jsme mohli velice rychle zareagovat a vzápětí poté, co Řecko požádalo o pomoc, jsme věděli, že to ve skladech máme a že to můžeme okamžitě distribuovat,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičského sboru Nicole Zaoralová.

Řecko je pátou zemi, které v souvislosti s migrační krizí Česká republika posílá humanitární pomoc. „Vybavení pro nouzové ubytování jsme již dopravili do Maďarska, Slovinska, Chorvatska a Makedonie,“ dodala mluvčí hasičů.

Mluvčí hasičů: Na řecký požadavek jsme mohli okamžitě zareagovat (zdroj: ČT24)

Řecko loni patřilo mezi země, které byly vůbec nejvíce zasaženy migrační krizí: Podle OSN se loni do Evropy dostalo přes milion migrantů – z toho asi 800 tisíc připlulo po moři do Řecka. Stovky běženců přitom zahynuly při potopení jejich plavidel. Ani příchod zimy neodradil uchazeče o azyl od nebezpečné cesty přes moře, jejich počet se ale o něco snížil.