Česká expedice znovu vyrazila na Antarktidu zkoumat klima či odolnost v mrazu

Z pražského letiště odletěla expedice brněnské Masarykovy univerzity do Říma a pak dále do Antarktidy, kde bude počátkem příštího roku pobývat na Mendelově polární stanici. Expedice míří na nejjižnější kontinent už podesáté - tentokrát ale bude z finančních důvodů jen šestičlenná. Odborníci tam dlouhodobě zkoumají změny klimatu nebo odolnost místních organismů. Letos přidají ještě výzkum odolnosti stavebních hmot nebo vyzkouší prototyp českého generátoru obnovitelné energie z větru.

Vědci letí z Prahy do Argentiny, z Buenos Aires se potom přesunou do Patagonie. Na základnu, kam by se měli dostat na Silvestra, ale možná také až v polovině ledna, jim pomůžou vojáci. Zbytek nutného vybavení společně s jídlem už na ně čeká v Jižní Americe. Na Antarktidě stráví 75 dní, tedy téměř celé antarktické léto. Zpátky domů by se měli vrátit v polovině března, pokud to počasí a technika dovolí.

Stanice se nachází na Rossově ostrově, který leží nedaleko Antarktického poloostrova. Vědci v oblasti pracují na zhruba 30 výzkumech souvisejících především se změnou klimatu, intenzitou ÚV záření, ozónovou dírou či geologií.

Stanice Masarykovy univerzity slouží také k testování techniky vyvinuté v ČR. Například nyní veze tým na jih prototyp nového generátoru pro větrnou elektrárnu, který by měl být schopen vyrábět elektřinu i při slabém nebo silném větru.

Antarktida
Zdroj: Archiv Masarykovy univerzity

„Vezeme k testování i zhruba 200 kilogramů nátěrových hmot. Jsou to hmoty používané na ošetření zdí proti sprejerům. My budeme zkoumat jejich odolnost ve vztahu k počasí. Testujeme takto stavební materiály nebo umělé hmoty,“ uvedl vedoucí expedice Pavel Kapler.

Univerzita vybudovala stanici před deseti lety s podporou státu za zhruba 50 milionů korun. Vědci ji obývají vždy jen v době antarktického léta, tedy od ledna do března, kdy jsou na jihu nejpříznivější klimatické podmínky.

Budoucnost výzkumů ale byla letos v ohrožení. „Financování do budoucna na další 4 roky je nějakým způsobem zajištěno aspoň v záchovné míře,“ přiznal Kapler.