Nejsem Charlie a Hitler je gentleman. Výroky, které psaly rok 2015

Zahraniční dění formovalo českou veřejnou debatu v roce 2015 mnohem výrazněji, než tomu bylo v předchozích letech. Hlavními společenskými tématy se tak stávalo dění v Paříži (teroristické útoky), Kyjevě a Moskvě (ukrajinská krize) i na hranicích balkánských států (migrační krize). Vybíráme pro vás výroky, které vystihují český rok 2015 - jadrné, i k zamyšlení.

TOMÁŠ HALÍK: „Přes všechny sympatie k obětem a jejich blízkým bych si osobně nikdy nepřipnul odznáček Já jsem Charlie; hlásím se totiž k jiné tváři naší kultury, k té, která jistě zná laskavý osvobozující humor a ironii, polemiku vůči fanatismu a fundamentalismu, avšak odmítá vulgární projevy neúcty a nezodpovědné přilévání oleje do ohně nenávisti mezi lidmi a kulturami.“

Populární teolog těmito slovy pro Lidové noviny reagoval na vlnu solidarity, kterou evropská veřejnost vyjadřovala po atentátu na francouzský časopis Charlie Hebdo. Satirický list, jenž proslul sžíravými karikaturami proroka Mohameda, se stal počátkem ledna terčem útoku trojice muslimských teroristů, při němž zemřelo dvanáct lidí.

Evropský názorový mainstream čin interpretoval jako útok na svobodu slova. Halík pařížský teror odsoudil, současně se ale ohradil proti tomu, aby se symbolem evropských hodnot stal dle jeho slov nevkusný časopis. Svůj postoj vysvětloval také v Událostech, komentářích.

Halík: „Ne“ teroristům neznamená „ano“ pro karikatury z Charlie Hebdo (zdroj: ČT24)

MILOŠ ZEMAN: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman.“

Když se na konci ledna na Pražském hradě konala vzpomínková konference k výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, vystoupil prezident Zeman s projevem, ve kterém se snažil upozornit na fascinaci intelektuálů nacismem. Na podporu svých slov použil i citát Ferdinanda Peroutky, který ale nikdy neexistoval. A protože odmítl přiznat chybu, otevřel dveře k šestiměsíční grotesce, během níž novináři, historici i literární vědci opakovaně prokazovali, že slova „Hitler je gentleman“ Přítomnost nikdy neotiskla – aniž by to hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka od hledání smyšleného textu jakkoliv odradilo.

Projev prezidenta Miloše Zemana k 70. výročí osvobození Osvětimi (zdroj: ČT24)

ADRIANA KRNÁČOVÁ: „Asi jsou blbí. Když někdo kope tunel, tak s největší pravděpodobností je tam nějaká vlhkost. Asi to dělal nějaký debil.“

Pražská primátorka z hnutí ANO dala průchod svým emocím, když se ukázalo, že na přelomu března a dubna opět nedojde k otevření tunelového komplexu Blanka. Po řadě předchozích průtahů byl tentokrát na vině nevhodný a na vlhko neuzpůsobený typ kabelů

a primátorka své tvrzení později ještě vygradovala (viz video). Blanka se nakonec otevřela 19. září po osmi letech stavby, což byl dvojnásobný čas oproti původním plánům.

Krnáčová: Chci se omluvit. Nemůže za to jeden, ale víc debilů (zdroj: ČT24)

ANTONIE CHRÁSTECKÁ: „I teď se bojím, že je to jen sen.“

České turistiky Hanu Humbálovou a Antonii Chrásteckou unesli neznámí ozbrojenci v roce 2013 na jihovýchodě Pákistánu. Domů se ze zajetí vrátily po dvou letech v březnu 2015, s jejich osvobozením, zřejmě přímo z rukou Al-Káidy, pomáhala turecká charitativní organizace IHH. „Poprvé po dvou letech jsme kolem sebe viděly usmívající se lidi,“ komentovala propuštění Hana Humbálová (viz video).

První rozhovor s Hanou a Antonií po propuštění (zdroj: ČT24)

ANDREW SCHAPIRO: „Symbolika toho, že je možná jediným vůdčím představitelem států EU, že bude stát na pódiu, sledovat vojenský pochod, když ta (ruská) armáda vlastně destabilizuje jeden ze států sousedících s EU, tak to možná je takové prekérní.“

Těmito slovy americký velvyslanec komentoval v Událostech, komentářích chystanou cestu prezidenta Zemana na moskevské oslavy konce druhé světové války. „Nenechám si mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem," reagoval Zeman a americkému ambasadorovi vzkázal, že má pro příště „dveře na Hrad zavřené“. Vojenské přehlídky na Rudém náměstí se prezident nicméně nakonec doopravdy nezúčastnil – a časovou proluku ve svém ruském programu využil ke kremelskému setkání se slovenským premiérem Robertem Ficem.

Schapiro o Zemanovi v Moskvě: Prekérní symbolika (zdroj: ČT24)

JIŘÍ OVČÁČEK: „Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a Hradu českých králů, československých a českých prezidentů.“

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček sice Twitter označuje za kanál pražské kavárny (městských intelektuálů), v mimořádně čilé aktivitě na této sociální síti mu to ale v letošním roce nezabránilo. Jedním z nejvýraznějších tweetů, které zde publikoval, byl potom komentář performance umělecké skupiny Ztohoven. Ta, přestrojená za kominíky, vnikla koncem září na střechu Pražského hradu a prezidentskou standardu vyměnila za rudé trenky. Podle prezidentova mluvčího šlo o projev fašizace, protože jinou zástavu než standardu nad Hrad naposledy vyvěsili nacisté.

Skupina Ztohoven vyvěsila nad Pražským hradem rudé spodky (zdroj: ČT24)

Eliška Hašková Coolidge: „Tatínek mi řekl – tak vidíš Eliško, jsi uprchlička. A musíš si uvědomit, že to, co máš v srdci – což ti doufám dá rodina, a to, co si sama dáš do hlavy, to jsou jediné věci, které ti nikdo nemůže vzít."

Eliška Hašková Coolidge popisovala v Hyde parku civilizace své začátky v emigraci, kam odešla v roce 1949 po komunistickém převratu v Československu. Svou kariéru odstartovala v Bílém domě a postupně pracovala pro pět amerických prezidentů. Ve Washingtonu ji označili za velkou dámu etikety. Teď vede v Česku kurzy společenského chování.

Eliška Hašková Coolidge hostem Hyde parku civilizace (zdroj: ČT24)

PETR HAVEL: „Nejprve jsme podcenili riziko povodní a začali ho řešit teprve ve chvíli, kdy přišly. A protože jsme řešili povodně, zapomněli jsme na druhou stranu mince – na sucho.“

Agrární analytik Petr Havel těmito slovy v Interview ČT24 komentoval nedostatečnou přípravu země – a krajiny – na dlouhodobé sucho, které se naplno projevilo během tropických letních měsíců, a to až tak, že třetina měřicích stanic hlásila pokles podzemních vod.

Petr Havel: Česká půda je ve strašlivé kondici (zdroj: ČT24)

DAVID TORÁK: „Jsem hrdej na svýho tátu, protože má strašně dobrou práci.“

Čtyřiatřicetiletý romský policista Petr Torák obdržel na konci října od Alžběty II. Řád britského impéria. Britská panovnice tímto mimořádně uznávaným vyznamenáním ocenila Torákovu komunitní práci pro české a slovenské Romy ve městě Peterborough a Torák se tak stal v pořadí dvanáctým Čechem, jenž může na prsa připínat stříbrný křiž. Mezi jeho další držitele patří například shakespearolog Martin Hilský nebo architektka Eva Jiřičná.

Petr Torák - ve službách Jejího Veličenstva (zdroj: ČT24)

BOHUSLAV SOBOTKA: „Odmítám, abychom dvacet šest let po sametové revoluci ztratili odvahu být demokraty. Strach a panika nesmí ovládnout naši mysl a naše srdce.“

Oslavy šestadvacátého výročí sametové revoluce se v roce 2015 odehrávaly ve stínu několikaměsíčních debat o muslimských běžencích a migrační krizi. Když předseda vlády 17. listopadu vystoupil před Hlávkovou kolejí, varoval ve své řeči před tím, aby tuzemská společnost uplatňovala na muslimech princip kolektivní viny a aby se nechala manipulovat vlastním strachem.

Sobotka: Strach a panika nesmí ovládnout naše srdce (zdroj: ČT24)

MIKULÁŠ BEK: „My Češi jsme plebejský národ a naše plebejství má dvě stránky. Jedna z nich je plebejství lokajské. To je to plebejství, které se krčí před vrchností a despociemi, které se odreagovává na těch, kteří jsou slabší, a které nemá úctu k pravidlům. Vedle toho existuje plebejství svobodné, osvobozené prací a vzděláním, plebejství hrdé, sebevědomé a připravené pomáhat slabším. A úkolem studentů vysokých škol je pomáhat nám najít cestu k tomu, aby v nás všech vítězilo svobodné plebejství – a ne to lokajské.“

Oslavy 17. listopadu letos na Albertově ovládli příznivci prezidenta Miloše Zemana a Bloku proti islámu. Vysokoškolští studenti do prostoru, kde před šestadvaceti lety začala sametová revoluce, naopak vpuštěni nebyli. O pět dní později tak uspořádali náhradní pietní akci, na které o národní povaze promluvil i rektor Masarykovy univerzity.

Rektor Bek: Vítězit má plebejství svobodné – ne to lokajské (zdroj: ČT24)

 Jaroslav Flegr: „Evoluce má spoustu času, a tak si může počkat i na „tuatamy" – tu a tam některá populace zplastičtí a dá vznik celému spektru druhů.“

Evoluční biolog Jaroslav Flegr vysvětloval v Hyde parku civilizace teorii zamrzlé evoluce. Ta počítá s tím, že se druhy mohou vyvíjet na počátku – po většinu své existence jsou ale zamrzlé a prostředí se přizpůsobují jen změnami v už existujících genech. Jaroslav Flegr to přirovnával ke kusu pryže – když to podmínky vyžadují, tak se natáhne, ale pak se zase vrátí do původní podoby. Pokud se ale např. malá skupina lidí dostane na opuštěný ostrov a zcela náhodou by přežila zhruba 30 generací, pak jako druh zplastičtí, jelikož postupně vymizí všechny genové variace.

Jaroslav Flegr hostem Hyde parku civilizace (zdroj: ČT24)