Od Nového roku budou poslanci zasedat častěji. Letos řadu věcí nestihli

Události: Co se letos ve sněmovně nestihlo (zdroj: ČT24)

Desítky zákonů, návrhů a smluv poslanci už letos schválit nestihnou. Nejde jen o vládou slibovanou elektronickou evidenci tržeb, kterou obstrukce odsunuly minimálně na leden. Stejný osud potkal i třeba zákony, které zvyšují poplatek za těžbu nebo mění pravidla pro vysoké školy. Opozice mluví o chaosu, koalice si stěžuje na jednací řád sněmovny. Ten se bude znovu měnit.

Odložených je víc než sto návrhů. Nedostalo se třeba na posílení pravomocí ombudsmana, do sněmovny přitom zákon dorazil v lednu. Od dubna zase u poslanců čeká vysokoškolský zákon nebo zákon o obcích. A nehlasovalo se zatím ani o zákoně horním, který měl být účinný od nového roku.

  • Zákon o veřejném ochránci práv – platnost od 1. 6. 2015
  • Vysokoškolský zákon – mění pravidla hodnocení kvality, udělování akreditací, neplatnost vzdělání
  • Zákon o obcích – řeší spory kvůli hranicím
  • Takzvaný horní zákon – platnost od 1. 1. 2016 – zvyšuje výnosy z úhrad z vydobytých nerostů o 100 %

„Máme ve všem zpoždění,“ připouští ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. 

„Jediné, co se nám nedaří, je de facto tvorba zákonů e-sbírka a e-legislativa, kde budeme ještě na konci letošního roku muset vést debatu,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO) konstatoval, že se letos určitě nedořeší zákon o drahách. „Potřebovali bychom, aby prošel poměrně rychle,“ dodal.

Na schvalování čekají i desítky poslaneckých návrhů

Nejde ale jen o vládní návrhy – ve sněmovně se zatím nedostalo ani na několik desítek poslaneckých návrhů – často těch opozičních. Předseda ODS Petr Fiala připomněl, že například v březnu předložili návrh změny v zákoně o stavebním spoření.

„Návrh na zrušení silniční daně jsme předložili v červnu, do dneška to nepřišlo na pořad jednání,“ uvedl jiný příklad Fiala.

„Střet zájmů jsem předkládal před tři čtvrtě rokem,“ připomíná místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a STAN).

Fiala (ODS): Sněmovna je řízena chaoticky

Důvody odkladů se různí. Pravicová opozice z toho viní vládu, ta spolu s komunisty zase pravici. „Vládní většina tady předvádí naprosto chaotické řízení sněmovny,“ říká Petr Fiala z ODS.

„Je to neuctivé vůči jednotlivým předkladatelům, je to neuctivé vůči Senátu, vůči zpravodajům. Nevíme, co si koalice usmyslí a jak změní svůj program,“ popisuje situaci místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a STAN).

„Je tady hodně zmatků, že často jsou nedohodnuté věci načítány, a nebo se naopak porušují dohody,“ uvedl vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Podstatná výhrada je proti, řekl bych, nechutnému jednání pravicové opozice. A potom je to druhá část, a to je neschopnost vládní koalice si to zorganizovat,“ uvádí předseda KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip.

Hamáček (ČSSD): Věřím, že resty odmažeme v prvním pololetí

Podle šéfa sněmovny se ale situace od nového roku kvůli jednacímu řádu změní. Dolní komora se vrátí k tomu původnímu, tedy že bude zasedat častěji.

„Obecně platí, že sněmovna je zahlcená legislativou. Pevně věřím, že v prvním pololetí odmažeme resty, zejména ty, které se týkají poslaneckých návrhů,“ konstatoval předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

V letošním roce definitivně poslanci sněmovnu opustí v úterý 22. prosince po mimořádné schůzi. Pak je čeká 17 dní volna. Zpátky do dolní komory se vrátí až v roce 2016 a opět na mimořádnou schůzi, ta je naplánovaná na 8. ledna.

Platit měl už taky protikuřácký zákon

Elektronickou evidenci tržeb vláda zkoušela prosadit na mimořádných schůzích, pravice ale jednání blokuje. Krok, od kterého si vláda na přiznaných daních slibuje zhruba 12 miliard ročně, se tak zpožďuje. Nově se ho koalice pokusí prosadit v lednu.

Podobné je to s protikuřáckým zákonem. Zákaz cigaret v restauracích měl taky platit od Nového roku. Došel ale jen do prvního čtení.

Na zákon o zadávání veřejných zakázek se vážou evropské dotace. Platit musí od dubna. Zatím se k němu ale poslanci vůbec nedostali. I kvůli němu koalice zřejmě naplánuje mimořádnou schůzi.

  • Elektronická evidence tržeb
  • původní plán: účinnost od začátku roku 2016
    stav ve sněmovně: čeká se na závěrečné hlasování
  • Zákaz kouření v restauracích
  • původní plán: účinnost od 1.1.2016
    stav ve sněmovně: zatím jen úvodní hlasování
  • Zadávání veřejných zakázek
  • původní plán: účinnost od dubna 2016
    stav ve sněmovně: zatím jen úvodní hlasování