Lékaři hledají další dárce kostní dřeně. Vyzvali i zájemce z národnostních menšin

Hematologové shánějí do svých registrů mladé a zdravé dárce kostní dřeně. Čím víc lidí v seznamech, tím větší mají naději pacienti nemocní například leukémií. Pro co nejlepší přijetí krvetvorných buněk je důležitá shoda v deseti transplantačních znacích. Lékaři by uvítali, kdyby se přihlásili i dobrovolníci z vietnamské, ukrajinské a romské menšiny. Pro pacienty s leukémií, kteří jsou původem jiné národnosti, je často složité dárce najít.

Pátrání začíná vždy v rodině, protože šance najít dárce je u sourozenců a dalších příbuzných velká. V případě neúspěchu přicházejí na řadu registry. Hledá se v českých seznamech a v případě neúspěchu v mezinárodních, ve kterých je přes 26 milionu lidí.

Ani tak není zaručeno, že se vždy podaří ideálního dárce najít a cenný je každý nově zaregistrovaný. Právě jeho kostní dřeň totiž může být ta pravá.

„Pokud se k nám dostanou pacienti s jedním z rodičů, který není z Evropy nebo střední Evropy, je vždy mnohem komplikovanější dárce najít,“ uvedla Lucie Šrámková z Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Právě teď lékaři pátrají po dárci pro rok a půl starou dceru Ly Vu Thi, která onemocněla leukémií už krátce po narození. V rodině shodu nenašli.

Do registru s rozmyslem

„Lidé, kteří se rozhodnou přihlásit do registru, by si to měli velmi dobře rozmyslet. Pokud by se přihlásili a potom v přípravě transplantace odmítli kostní dřeň darovat, mohli by ohrozit život pacienta, který jejich dřeň potřebuje,“ upozorňuje Gabriela Hošková, koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk.

Mladí a zdraví dárci všech národností jsou potřeba v registru i kvůli tomu, že ti stávající v něm postupně stárnou. „Nevydrží nekonečně dlouho, mají různé choroby, onemocnění, takže je potřeba neustále obnovovat tu skupinu lidí, kteří jsou v tom registru zapsaní,“ říká Lucie Šrámková.

Kostní dřeň pomáhá nejenom pacientům s leukémií, ale třeba i těm, kteří trpí třeba vrozenou poruchou imunity. Lékaři k transplantaci přistupují až ve chvíli, kdy nezabírají léky nebo se onemocnění vrací. Někteří pacienti se mohou vyléčit i s pomocí chemoterapie a kostní dřeň potom nepotřebují.

Události: Lékaři hledají nové dárce kostní dřeně (zdroj: ČT24)