Kurd hledaný Interpolem zůstává ve vazbě. Čeká na žádost o vydání

Nazmi Sahib zůstává ve vazbě (zdroj: ČT24)

Jak rozlišit uprchlíka od zločince? Kurd Nazmi Sahin stále zůstává v české vazbě, turecké úřady dosud neposlaly žádost o jeho vydání. Policisté muže v listopadu zadrželi proto, že byl na seznamu zločinců hledaných Interpolem. Jenže Kurd je politický uprchlík s azylem, který dostal v Itálii, a má tak volný pohyb po Evropské unii.

Na konci listopadu skončil Sahin před hradeckým soudem jako nejtěžší zločinec s pouty na rukou. Jenže hledaný muž v Itálii používá status uprchlíka, který je udělován nezávislou odbornou komisí.

Po čtyřiceti dnech vazba skončí

České orgány o jeho statusu vědí, Turek přesto skončil ve vazbě, aby neutekl. Tvrdí, že doma na vysoké škole agitoval pro nepovolenou maoistickou komunistickou stranu. Proto ho odsoudili na šest let a tři měsíce vězení. Na odvolací řízení raději nečekal. Turci na něj vydali zatykač a teď mají Česku do konce roku poslat žádost o vydání.

Pokud turecká strana doklady včas nepošle, musí státní zástupce Nazmiho Sahina po čtyřiceti dnech vazby 4. ledna pustit. Pokud byl Turek ve vlasti odsouzený za politický delikt, Česko ho tam vydat podle zákona nesmí.

Sahina zatkli policisté v Hradci Králové. Do Česka vezl suroviny do stánků s kebabem. Ministr vnitra Milan Chovanec na Twitteru napsal, že „zadrželi osobu podezřelou z vazeb na teroristy.“