Poslanci se dohadovali o zákazu kouření v restauracích. Bez výsledku

Poslanci v prvním čtení jednali o protikuřáckém zákonu. Dlouho diskutovaná novela zakazuje kouření v barech a restauracích a také ve sportovních halách a na koncertech. S její současnou podobou ale řada zákonodárců nesouhlasí a v rámci sněmovní diskuse to dali patřičně najevo. Zatímco na jedné straně převažovaly argumenty o ochraně zdraví, na druhé přišlo na přetřes omezení svobod. Před osmou hodinou večerní poslanci schůzi přerušili, kdy se k debatě vrátí, není jasné.

„Stát nemá určovat, co můžeme dělat a jak se máme chovat. Nemá nás vychovávat. To, že jdu do restaurace, to není moje právo, to je moje volba,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zas poukazoval na nesmyslnost zdravotnické argumentace v případě elektronických cigaret. „Oxidy mastných kyselin, které vznikají přitom, když se přepálí tuk, nepochybně páchnou mnohem víc, než pára z elektronické cigarety a jsou také zdraví škodlivější,“ řekl.

My tady chceme a navrhujeme, aby důležité problémy, které ve společnosti jsou, v tomhle případě kouření, které škodí zdraví, a to je asi prokazatelné, na tom se pravděpodobně shodneme, ale aby ho řešili za stát majitelé restaurací a hospod tím, že zakážou, aby se u nich (… ) kouřilo z důvodu toho, že to ohrožuje zdraví.
Petr Bendl
poslanec ODS a bývalý středočeský hejtman

Zdraví škodlivé aspekty kouření v restauracích zdůrazňoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „Kouření není jenom rakovina plic, o které se ví a o které se hovoří, ale také onemocnění srdce a cév a další nemoci. Takže pokud se tento návrh podaří prosadit a schválit, tak to v důsledku povede k velkým úsporám,“ pronesl před poslanci.

„Budu hlasovat proti zákonu," oznámil Němečkův stranický kolega Vítězslav Jandák. Poukázal na to, že předloha míří jen proti kuřákům, a ne na škodlivost například tučného masa. Miliardy mikrobů se podle něj přenesou třeba při polibku a k hlasitému pobavení poslanců navrhl Jandák v nadsázce omezit milostný styk.

Zákon leží ve Sněmovně už půl roku

Protikuřácký zákon měl začít platit od ledna příštího roku. Ve sněmovně ale leží už půl roku a dosud neprošel ani prvním čtením. V dolní komoře zákon zřejmě čekají dlouhé diskuse i desítky pozměňovacích návrhů.

Jedním z nich je třeba ten, aby se zákaz kouření v restauracích nevztahoval na nejmenší obce do 500 obyvatel. Majitelé místních hospod se bojí, že pro ně bude zákaz kouření likvidační.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ale namítá, že jde o naprosto nelogický krok, který by byl navíc diskriminační. Ústupky je ministerstvo ochotné dělat pouze u elektronických cigaret, které rovněž měly být zakázány.

Vybrané nebezpečné složky v cigaretovém kouři a jejich účinky
Zdroj: Compound Interest

Vládní návrh zákona počítá se zákazem kouření v restauracích, na koncertech či tanečních zábavách, zakázán má být také prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech. Upravit se má prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu, aby si je nemohli koupit nezletilí. 

Česká republika je v porovnání s ostatními státy Evropské unie ke kuřákům nejtolerantnější. Jako jediná kouření v restauracích vůbec nereguluje. Ostatní státy mají buď úplný zákaz, nebo zákaz s výjimkami.

Omezení kouření v restauracích v zemích EU
Zdroj: ČT24/Euractiv.cz

Opilý nezletilý v baru? Pokuta až 300 tisíc

Provozovatelé restaurací mají vedle zákazu kouření připomínky i k takzvané ochraně mladistvých před alkoholem. Podle normy by nově měli povinnost zajistit, aby se v jejich zařízení nevyskytoval žádný opilý nezletilý. Budou tak nést odpovědnost i za děti, které už opilé přijdou.

Pokud zákon poruší, bude provozovatelům hrozit za správní delikt pokuta až 300 tisíc korun a zákaz činnosti na šest měsíců. 

  • § 16 
  • Prodejce, který prodává alkoholické nápoje v provozovně stravovacích služeb, je povinen zajistit, aby se v této provozovně nezdržovala osoba mladší 18 let, která je zjevně pod vlivem alkoholu. Za tím účelem je prodejce oprávněn tuto osobu vyzvat k opuštění provozovny. Tato osoba je povinna výzvy uposlechnout.