Po pařížském teroru žáci rušili kurzy v cizině. Ministerstvo nyní sanuje škody

Ministerstvo školství vyčlenilo dvacet milionů korun na pomoc školám, které po pařížských útocích kvůli obavám z terorismu nevyslaly své žáky na zahraniční jazykové kurzy. Problém se týkal více než tisíce škol, peníze nyní půjdou jak na náhradní pobyty, tak na poplatky, které způsobilo stornování zájezdů.

Na jazykové pobyty žáků v cizině dostaly v letošním roce české školy z evropského programu celkem 800 milionů korun. Po teroristických útocích v centru Paříže, při kterých před třemi týdny zemřelo 130 lidí, ale rodiče své děti z chystaných pobytů odhlašovali.

Aby školy nemusely kvůli některým odřeknutým účastem vracet všechny peníze a zájezdy platit ze svého, upravilo ministerstvo pravidla čerpání a snížilo vyžadovaný počet účastníků z deseti na pět. Nyní chystá další podporu; některé školy totiž nedokázaly naplnit ani snížené stavy.

Storno? I sto tisíc korun

Příkladem může být základní škola v západočeském Rozvadově, jejíž žáci původně měli zamířit do jižní Anglie. „Měli jsme plnou skupinu deseti žáků, ale po pařížských událostech se osm rodičů rozhodlo, že žáky – své děti nepustí,“ uvádí ředitelka Renata Kozlerová. „Pokud by měl celý projekt padnout, tak bychom museli nejen vrátit všechny peníze Evropské unii, ale ještě k tomu storno-poplatky,“ dodává s tím, že storno by se vyšplhalo na 100 tisíc korun.

Právě proto nyní ministerstvo školství přichází s finanční sanací. „Pomůžeme z národních prostředků, z rozpočtu ministerstva školství. Řádově by se mělo jednat o dvacet milionů korun,“ uvedla šéfka resortu Kateřina Valachová (ČSSD).

Na sanaci stornovaných kurzů dá ministerstvo 20 milionů (zdroj: ČT24)