Speciální rukáv pomáhá hubnout, už i dětem

Speciální rukáv pomáhá hubnout, už i dětem (zdroj: ČT24)

Speciální rukáv – endobariér, může do budoucna pomoci v boji s obezitou i dětem. V části střeva zabraňuje vstřebávání potravy a u prvního mladíka už zafungoval. Pacient, který kvůli nezhoubnému nádoru trpí permanentním hladem a dosud neustále přibýval na váze, nyní hubne.

Letos v březnu byl Karel na operačním sále. Endobariér dostal jako první dítě v Česku. Týdny po zákroku se nic nedělo, pak se váha zastavila. Ale jenom to. Další měsíce byly náročné a rodina už přestávala věřit, že pomůcka zabere. Pak najednou Karel začal hubnout. Přestože vyrostl o 8 centimetrů, ztratil na váze víc než 20 kilogramů.

„Zhubnul jsem hodně, i ten pohyb je jednodušší,“ říká Karel. Jeho matka Helena Prantlová dodává, že jejího syna přestaly bolet nohy, záda a už mu tolik ani nevadí pohyb.

Až devět litrů tekutin denně

Podobnými obtížemi jako Karel trpí v Česku jenom pár lidí. Má v mozku nezhoubný nádor, který lékaři nemohou odstranit. Ten ovlivnil činnost hypofýzy, podvěsku mozkového. Proto dnes patnáctiletý Karel trpí neustálým pocitem hladu a žízně. Je schopný vypít i devět litrů tekutin denně. Žízeň zmírňují léky, hlad ale potlačit neumí.

Jeho aktuální pokroky znamenají i to, že by lékaři mohli metodu nabídnout dalším dětem. Záležet bude na tom, jestli výrobce začne nabízet i menší velikosti endobariéru.

  • Pomůcka se zavádí endoskopicky, pomocí hadičky. V těle zůstává přibližně rok. V Česku ji dostalo – kromě prvního nezletilého Karla – zatím 120 dospělých. Dosavadní výsledky ukazují, že zhubli téměř polovinu toho, co měli nad normální váhu. A zlepšil se i jejich zdravotní stav. Lékaři připravují studii pro zdravotní pojišťovny, ty totiž zatím endobariér nehradí. Stojí víc než sto tisíc korun.

„V současné době jsme schopni pomoci těm mladým dospělým, tedy dětem, které mají proporce dospělých lidí. To znamená od věku 15 let výše,“ říká gastroenterolog Kliniky hepatogastroenterologie IKEM Marek Beneš.