Ransdorf odmítá, že by v curyšské bance vybíral peníze

Europoslanec Miloslav Ransdorf sdělil vedoucí své kanceláře, že v curyšské bance, kde ho zadržela švýcarská policie, nemá účet a nevybíral v ní peníze. Podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka souviselo zadržení s tím, že se Ransdorf se třemi dalšími lidmi pokusil o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti. Policie Ransdorfa po výslechu propustila, nyní je na cestě do Česka. Po návratu prý uvede veškeré podrobnosti k případu.

Švýcarská policie ve čtvrtek zadržela Ransdorfa společně se třemi Slováky, zcela volný byl europoslanec až v sobotu dopoledne, ačkoli formálně ho policie propustila již večer po výslechu. Během dne policie propustila i dva ze tří zadržených Slováků.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák uvedl, že zadržení čtveřice souviselo s pokusem o převod vysoké finanční částky na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti. „Skupina předložila curyšské bance dokumenty, které měly znamenat převod většího množství peněz na úrovni stovek milionů eur. Doklady byly ze strany banky odhaleny, že neodpovídaly skutečnostem. Následně byla přivolána policie, která všechny osoby zatkla,“ popsal Kaliňák. Dodal, že nemá informace o obvinění kteréhokoli ze zadržených.

Slovenská média dříve informovala, že transakce ve švýcarské bance se týkala částky 350 milionů eur (9,45 miliardy korun).

Vedoucí Ransdorfovy kanceláře Helena Suchá uvedla, že europoslanec v telefonickém rozhovoru po svém propuštění odmítl, že by v bance chtěl vybírat peníze. „Ujistil mě, že v té bance žádný účet nemá a ani neměl a že pro žádný výběr nešel,“ uvedla Suchá.

Ransdorf jede do Česka, až poté se vyjádří

Ačkoli podle ministerstva zahraničí i velvyslance ve Švýcarsku byl český europoslanec propuštěn v pátek večer, kvůli administrativním komplikacím se v zemi zdržel až do sobotního dopoledne. „Řekl mi, že ho propustili až teď. Okamžitě sedá do auta a jede domů. Až se vrátí, veškeré podrobnosti uvede na svém facebooku,“ tlumočila Helena Suchá.

Na informace od Miloslava Ransdorfova čekají i jeho straničtí kolegové. „Nepodařilo se nám s ním spojit,“ uvedla Ransdorfova kolegyně z Evropského parlamentu Kateřina Konečná (KSČM). Dodala, že se zatím neozval ani předsedovi komunistické strany Vojtěchu Filipovi.

Ransdorf chce celou záležitost vysvětlit po návratu do Česka (zdroj: ČT24)

Čtyři zadržení včetně českého europoslance

Slovenský ministr Kaliňák upozornil, že dva muži z trojice, kterou policie zadržela společně s europoslancem Ransdorfem, byli v minulosti trestáni v souvislosti s daňovými úniky a s podvodem. Kateřina Konečná uvedla, že o Ransdorfově cestě do Švýcarska věděla pouze obecně. „Neptali jsme se, zda tam jede z důvodů osobních, nebo pracovních,“ dodala.

Ve vyšetřovací vazbě zůstává jeden ze zadržených, podle slovenského Denníku N jde o bývalého starostu Ivanky u Nitry Petera Guzmického, rozhodnutí o něm podle ministra Kaliňáka padne do pondělí. Kromě Ransdorfa již švýcarská policie propustila i další dva Slováky. 

Co se v curyšské bance přesně přihodilo, zatím není jasné. Podle Lidových novin pracují vyšetřovatelé s několika verzemi. Jednou z nich je, že šlo o několikátý pokus o získání peněz. Další možností je, že se čtveřice snažila dostat k tzv. mrtvým penězům po židovských klientech, kteří nepřežili holocaust. Ransdorf se ale podle Vojtěcha Filipa tímto problémem v Curychu zabývat neměl.

Vyšetřovací verze
Zdroj: ČT24

Další europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) upozornil, že kauza, která se rozpoutala na evropské scéně, nebude vnímána jen jako problém jednoho poslance či politické strany. „Tohle bude připsáno jako černý puntík České republice,“ řekl.

Ransdorf ustál již více kauz

Jméno komunistického europoslance se v negativním slova smyslu skloňovalo v médiích už několikrát. Před dvěma lety čelil kritice za napadení nizozemského novináře, kterého odstrčil, když se ho ptal, proč se přišel do Evropského parlamentu pouze podepsat, takže dostal plat, a hned zase odešel. Ransdorf poté řekl, že „skutečně plnil své povinnosti“.

V minulosti měl politik, jenž v Evropském parlamentu zasedá od roku 2004, předtím strávil osm let v Poslanecké sněmovně a po roce 1990 byl rovněž dva roky členem Federálního shromáždění, také problémy s penězi. Kvůli nesplaceným 700 tisícům korun skončil Miloslav Ransdorf v roce 2012 v exekuci a poté přišel o byt v pražských Záběhlicích.