Vláda nestíhá prosadit zákony, které slíbila od Nového roku

Vláda nestíhá včas prosadit zákony, které mají platit od Nového roku. Daňové úlevy pro rodiče nebo třeba výjimky ze služebního zákona pro velvyslance bude sněmovna teprve schvalovat a Senát s prezidentem se k nim v řádném termínu nedostanou. Koalice proto chce, aby se horní komora mimořádně sešla i během Vánoc. Senátoři se tomu ale brání. Na projednání norem chtějí dostatek času.

Poslanci se opět sejdou v úterý 8. prosince, na programu mají víc než dvě stě bodů a jednat budou dva týdny. Problémy mohou nastat například u novely služebního zákona. Ten už sice platí, velvyslanec ale podle něj může zastávat funkci jen do 70 let a v novém roce by tak musely odejít z postů dvě ženy: ze Sýrie Eva Filipi a ze Slovenska Livia Klausová.

Vznikla proto novela, která má sice podporu, sněmovna ji ale ještě neschválila. Kdy se poslanci ke služebnímu zákonu dostanou, navíc není vůbec jasné. Ve třetím čtení mají hned několik bodů a mimo jiné i elektronickou evidenci tržeb. U ní je pravděpodobné, že pravicová opozice opět využije obstrukce.

Jsou zákony, které je nezbytné schválit, a pak jsou zákony, kde to nezbytné není. Nezbytné je schválit rozpočtové určení daní, rozhodně chceme schválit příspěvek důchodcům a pochopitelně státní rozpočet. Ty ostatní zákony, pokud budou o měsíc později nebo o dva, vůbec nic se neděje.
Roman Váňa
místopředseda poslaneckého klubu strany

I kdyby ale novela prošla už příští týden, musí ještě do horní komory a k prezidentovi. Senátoři mají naplánované jednání na 10. prosince a pak až v lednu. „Pokud nám to přijde kolem 19., 20. prosince, můžeme to nejdřív projednávat až 10., 15. ledna. Jinak to udělat nejde,“ konstatoval předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Vláda nestíhá schvalovat zákony (zdroj: ČT24)

Politici ale na Senát apelují, aby se sešel i během Vánoc. „Spousta těch norem je tak důležitých pro občany, že bych byl velice rád, kdyby jeden jednací den našli a dokázali se sejít,“ uved ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Na senátory se obrací i komunisté. „Jako místopředseda sněmovny bych rád vyzval senátory, aby nebojkotovali to, co se tady docela složitým způsobem odehrává,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Během Vánoc už politici jednali

Jednání politiků během Vánoc přitom není nic neobvyklého. Třeba loni na schůzi 22. prosince rozhodovali mimo jiné o změnách DPH. V roce 2012 zasedal těsně před koncem roku i Senát. 28. prosince schvaloval sociálně-právní ochranu dětí.

Ministerstvo zahraničí proto věří, že zákon ještě před koncem roku Senát schválí a prezident podepíše. Raději ale hledá možnosti, jak velvyslankyním pobyt v jejich zemi umožnit i v novém roce. „Pro tuto dobu by pro ně ministerstvo zajistilo adekvátní formu pracovněprávního vztahu, například prostřednictvím dohody o pracovní činnosti. Jaká alternativa bude zvolena, je nyní ale ještě předmětem posuzování právními experty ministerstva,“ uvedlo v tiskovém prohlášení.

Události, komentáře: Zpomalená sněmovna (zdroj: ČT24)

Nejistá je i slíbená sleva na dani pro rodiče

Vláda od Nového roku slíbila i více peněž pro rodiče. Má se jim zvýšit roční sleva na dani za druhé dítě o 1200 a za třetí a každé další o 3600 korun. Návrh prošel v prvním čtení začátkem listopadu a jako daňová změna měl platit od ledna. Ale právě až tehdy se k němu poslanci zřejmě opět vrátí.

„Uděláme maximum pro to, aby se termín zkrátil. Pravděpodobně budeme mít víc mimořádných schůzí, takže není čeho se bát. Slevy zpětně od 1. ledna budou platit,“ uklidňuje ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Mimořádná schůze už je svolaná na 11. prosince například kvůli zákonu o elektronické evidenci tržeb. Babiš navíc v Interview ČT24 řekl, že chce kvůli obstrukcím ve sněmovně předložit návrh na změnu jednacího řádu.

Do konce roku se zřejmě nestihne ani novela o významné tržní síle, která má chránit dodavatele před praktikami obchodních řetězců. Poslanci mají před sebou teprve závěrečné schvalování. Totéž se týká novely zákona o pravidlech provozu na pozemních komunikacích. Podle ní má být třeba přihlášení auta možné na kterémkoliv úřadě, a nikoliv jen v místě bydliště vlastníka.