Mohou handicapovaní vzít hrady ztečí? Ukáže to mapa památek

Konto Bariéry připravuje mapu bariérovosti památek v Česku. Odborníci prozkoumali 597 památek a zhodnotili jejich přístupnost pro handicapované lidi na vozíku či pro rodiny s dítětem v kočárku. Mapa památek bude přístupná od konce roku.

Přípravě mapy předcházela měření, která se týkala například dveří, sklonů případných nájezdových ramp nebo rozměrů výtahů. Necelých šest stovek památek rozdělili tvůrci mapy do tří kategorií. „Metodika v první řadě vznikla na kategorizaci objektů z pohledu vozíčkářů. Zelená znamená, že je to plně dostupné vozíčkáři bez asistence,“ nastínil projektový manažer Martin Pičman.

Informace nejen pro vozíčkáře

Hůře dostupné památky jsou potom oranžové, které jsou pro vozíčkáře přístupné s asistencí, nebo červené – jen obtížně přístupné. Ke každé památce jsou ale k dispozici i podrobné informace, které upřesňují, proč spadla do konkrétní kategorie.

„Metodika je velmi striktní, a když jedno kritérium nesplní, památka se automaticky stává červenou. To je fér pro vozíčkáře, nicméně senior se podívá, řekne: ‚Jsou tam čtyři schody, ty dám,‘“ popsal Martin Pičman. Dodal, že horší označení může podle něj fungovat jako motivace ke zlepšení.

Ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků by chtěla, aby se postupně do mapy zapojily i další subjekty. „Litoměřice mají v šuplíku brožurku svých měření. To samé v Lovosicích. Přála bych si, aby se všechna tato data sjednotila v otevřeném úložišti a každý, kdo vyráží do terénu, se mohl podívat,“ uvedla.

Turistika na překážkové dráze

Usnadnění přípravy výletů očekává od mapy bariérovosti památek například spolupracovník projektu Petr Hazuza, odkázaný na vozík. Dosavadní plánování výletu přirovnal téměř k badatelské činnosti. „Z různých zdrojů si zjišťuji informace o bezbariérovosti, byla to práce skoro na týden. Projekt má pomoci tomu, aby si uživatel nemusel data hledat, ale aby byla na místě, kde je očekává,“ vysvětlil.

Schody totiž stojí vozíčkářům v cestě v mnoha stavbách od těch nejstarších – jako Maiselova synagoga – až po moderní. I na žižkovskou rozhlednu se lidé odkázaní na invalidní vozík dostanou pouze garáží, všude jinde jsou schody. I k tomu mají mapy památek posloužit – lidé s vozíkem nebo třeba kočárkem nebudou bloudit kolem, předem se dozvědí o vedlejších, ale bezbariérově přístupných vchodech.