Janoušek stáhl stížnost proti soudu, který mu zamítl přerušení trestu

Roman Janoušek stáhl stížnost proti rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který mu zamítl přerušení výkonu trestu. Janoušek o přerušení žádal ze zdravotních důvodů. Loni v září byl pravomocně odsouzen na čtyři a půl roku za to, že boural opilý, srazil řidičku druhého auta a od nehody ujel.

Lobbista podal stížnost na Krajský soud v Brně k Vrchnímu soudu v Olomouci. Jeho právní zástupce ji ovšem následně stáhl. O přerušení 4,5letého trestu za sražení ženy v opilosti žádal ze zdravotních důvodů. Při stejné žádosti neuspěl ani v minulosti. Ve vězení je od listopadu 2014.

Od nehody už uplynuly tři roky

Podle pravomocného verdiktu opilý lobbista srazil v roce 2012 v pražské Michli řidičku, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu. Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě žena strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Lobbista jí později zaplatil odškodné 900 tisíc korun.

Janoušek, kterému policisté po incidentu naměřili 2,2 promile alkoholu, se hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi však vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu.

Mluvčí vrchního soudu v Olomouci ke stažení stížnosti (zdroj: ČT24)

Janouškovi hrozilo až deset let vězení

Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud ale trest zpřísnil na 4,5 roku za mřížemi. Po odpykání trestu nesmí sedm let řídit.

Za těžké ublížení na zdraví mu hrozilo až deset let vězení. Soudy ale přihlédly mimo jiné k tomu, že zatím nemá záznam v trestním rejstříku a že projevil snahu napravit následky činu. Trest si odpykává v mírnějším typu věznice s dozorem v Brně-Bohunicích.