Pozvánky na vítání občánků – ztracená tradice, která se má vrátit

Události: Vítání občánků ve staré podobě můžou vrátit připravené novely (zdroj: ČT24)

Kulaté narozeniny seniorů, zlaté svatby, narození dítěte - tradiční příležitosti, při kterých města a obce přály lidem. Před třemi roky ale radnice ztratily možnost nahlížet do evidence obyvatel a osobní výročí jim unikají. Teď se chystá změna.

Pozvánky na vítání občánků nebo při příležitosti životního jubilea už lidé nedostávají. Pokud chtějí, musejí se přihlásit sami. „Lidem se ta informace nedostane, takže přejeme tak třetině, někdy i čtvrtině jubilantů a moc nás to mrzí,“ říká referentka oddělení kultury, MČ Praha 1 Radka Jiříková.

Nejen v Praze přitom radnice často věnují i dárky nebo peníze. Jednou z nejštědřejších je v tomto ohledu žižkovská radnice. Rodiče dětí z Prahy 3 dostávají při vítání občánků poukázku v hodnotě tisíc korun.

Příklady dárků
Zdroj: ČT24

Za změny může tři roky stará změna zákona o základních registrech. „Bohužel z toho vypadla možnost využívat registry evidence obyvatelstva pro životní jubilea. Myslím si, že to je velká chyba,“ uvedl starosta MČ Praha 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Širší, ale omezené pravomoce můžou radnicím přinést novely zákonů

V Poslanecké sněmovně teď leží novely tří zákonů, které by pravomoce radnic mohly rozšířit. „Dostanou zákonné zmocnění, aby mohly využívat údaje z registru obyvatel a z evidence obyvatel pro ocenění významných životních událostí občanů,“ uvedla náměstkyně ministra vnitra Jana Vildumetzová (ANO).

Podle ministerstva vnitra to ale neznamená, že by starostové mohli také automaticky publikovat fotografie nebo videa z gratulací v médiích a získávat tak přízeň voličů. Na to bude nadále potřeba výslovný souhlas jubilantů.