Platy zastupitelů v regionech porostou o tři procenta, tak jako úředníkům, méně než poslancům

Události ČT: Komunální a krajští zastupitelé si na platech polepší o tři procenta (zdroj: ČT24)

Starostové, hejtmani a regionální zastupitelé mají od ledna dostat přidáno o tři procenta. V prosinci bude návrh schvalovat vláda. Zatímco někteří starostové si ale myslí, že by neměl být růst jejich platů rozdílný od celostátní politiky, protože poslanci nebo senátoři dostanou přidáno o sedm procent, jiní by byli zcela proti zvyšování svých platů.

Vedoucím politikům v regionech i jednotlivým zastupitelům mají od ledna růst platy stejným tempem jako v případě ostatních státních zaměstnanců. Vláda bude příslušný návrh ministerstva vnitra probírat v prosinci a měl by bez problému projít.

Starostovi obce s tisíci obyvateli stát pošle navíc přes dvanáct set korun měsíčně, starostovi města s třiceti tisíci lidmi víc než sedmnáct set korun a hejtman velkého kraje si polepší skoro o tři tisíce korun. Zvýšení platů zastupitelů o tři procenta pak přijde na 150 milionů ročně. Obce a kraje budou muset tuto částku najít ve svých rozpočtech.

Jak porostou platy zastupitelů
Zdroj: ČT24

V nejvyšší politice bude růst skokový

Ministrům, poslancům nebo senátorům budou platy růst více než dvakrát rychleji. Rozdíl se tak některým starostům nelíbí. „Podle mého názoru by to rozhodně mělo být v celé státní správě stejné,“ uvedl starosta Kolína Vít Rakušan (STAN). Podle starosty Dolních Břežan Věslava Michalíka (STAN) není ve faktickém výkonu práce mezi nimi a poslanci takový rozdíl.

Sedm procent je skokový nárůst, ze kterého nejsem nadšen.
Milan Chovanec

Deficit je nicméně dán předchozím zmrazením výše odměn poslanců nebo senátorů, což se teď bude kompenzovat. „Sedm procent je skokový nárůst, ze kterého nejsem nadšen, ale takhle to vyšlo. Tři procenta by do budoucna měla být standardní valorizace tam, kde k žádnému zmrazení v minulosti nedošlo,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Možná nezvyšovat vůbec

Jak mezi starosty, tak mezi poslanci zároveň zaznívají hlasy, že by se vůbec zvyšovat jejich platy neměly. „Není úplně nejšťastnější, abychom vyhazovali peníze za zvyšování platů politiků,“ zmínil starosta Drnovice u Blanska Petr Ducháček (TOP 09). Podobně tomu není nakloněn například místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Karel Fiedler (Úsvit).

Růstu platu zhruba 63 tisícům obecních a krajských zastupitelů to ale už nejspíš nezabrání. Navýšení je koncipované podobně jako u úředníků, policistů nebo hasičů, kteří dostali přidáno už v listopadu. O pět procent si od ledna polepší v nemocnicích.