Odvykli jsme si pro svobodu něco dělat, tvrdí veterán Pavel Stehlík

Pavel Stehlík: Odvykli jsme si pro svobodu něco dělat (zdroj: ČT24)

Pro svobodu, ve které žijeme, musíme něco dělat. Není zadarmo. Naše společnost si to ale bohužel po rozpadu bipolárního uspořádání světa odvykla, upozornil v Interview ČT24 nadpraporčík Pavel Stehlík, který působil v barvách české armády v Afghánistánu a africkém Mali.

„Je to logický vývoj, protože jsme si zvykli na bezpečnostní vakuum, které tu vzniklo po rozpadu bipolárního světa,“ dodává na vysvětlenou autor knihy o zkušenosti z afghánského Lógaru Do temnoty.

Pozemní operace není řešení

Podle Pavla Stehlíka zkušenosti z Iráku a Afghánistánu ukazují, že velká pozemní operace na území jiného státu bude vždycky vnímána jako invaze. Proto by bylo lepší v boji s Islámským státem využít „soft skills“. „Není nic jednoduššího, než Islámský stát odříznout od jeho peněz. Pokud přijde o zdroje, nebude schopen vést své operace a financovat své bojovníky. Stejně tak nebude schopen udržet svá dobytá území,“ uvažuje veterán z Afghánistánu.

Podle jeho slov nahrává bojovníkům Islámského státu zvyk hledat slabiny jejich nepřítele. „Nepoužívají třeba žádné uniformy a bojovat proti nim podle západních zvyklostí je najednou velmi náročné,“ podotýká Pavel Stehlík.

Boje v Sýrii
Zdroj: Alaa Al-Faqir/Reuters

Po krveprolití v Paříži Francie výrazně zintenzivnila nálety na pozice IS v Sýrii a francouzský prezident Francois Hollande jednal o vytvoření koalice proti IS s britským premiérem Davidem Cameronem, americkým prezidentem Barackem Obamou, německou kancléřkou Angelou Merkelovou, italským premiérem Matteem Renzim a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jak se postup možné koalice států vyvine, ukáže budoucnost.

Válečná zkušenost mění reflexy

„Výbuchy dělostřeleckých granátů popisují ve svých románech spisovatelé jako třeba Erich Maria Remarque a vyvolává to nějaký dojem. Osobní zkušenost z prvního raketového útoku ale dává události úplně jinou dimenzi,“ popisuje veterán Pavel Stehlík. „Je to zvuk, na který nikdy nezapomenete. A cokoli se pak tomu zvuku podobá, nějaká rána, hluk, vám pak rozbuší srdce… Naskakuje v tu chvíli podprahová reakce zachránit si život. Třeba jít k zemi, krýt se, ztuhnout, sledovat, co se děje,“ přibližuje muž, který mimo jiné strávil v Lógaru půl roku.

Averze vůči příchozím uprchlíkům je strach z neznámého

Obavy, které se objevují v českém veřejném prostoru v souvislosti s přílivem uprchlíků, vychází z absence setkání s reálnou povahou islámu. V rámci mise v Afghánistánu se Pavel Stehlík setkal s muslimy třeba v řadách jordánských vojáků. „Lidé obecně mají strach z neznámého. A nemůžeme se lidem divit ve chvíli, kdy jsou média a sociální sítě zaplaveny špatnou tváří islámu. Je tu ale na druhé straně řada spořádaných rodin, které tady žijí, a nemusíme se od nich ničeho obávat,“ soudí. „Navíc konflikty ve světě odehrávající pod rouškou náboženství zmatku nepěkně pomáhají,“ dodal nadpraporčík Pavel Stehlík.