Babiš: Zvažme připojení k žalobě proti kvótám

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) chce navrhnout vládě, aby zvážila, zda se Česko nemá připojit k žalobě proti kvótám na přerozdělení žadatelů o azyl mezi země Evropské unie. Opatření označil za nefunkční a nesmyslné. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) však řekl, že žalobu nepovažuje za vhodný krok.

Slovensko po schválení kvót na zářijovém jednání evropských ministrů vnitra oznámilo, že se bude bránit žalobou. Podle Andreje Babiše by stejně mělo reagovat i Česko. Oba státy byly spolu s Maďarskem a Rumunskem proti kvótám, ale podlehly hlasování kvalifikované většiny.

„Zeptám se kolegů, jestli nechceme přehodnotit náš přístup. Každý ví, že to nefunguje. Nefungují hotspoty, k nám žádní uprchlíci nechtějí, všichni chtějí do Německa,“ uvedl Andrej Babiš. Přiznal přitom, že úspěch slovenské žaloby očekává málokdo. „Ale je třeba jasně říct, že v Evropské unii není možné, aby rozhodovaly jenom velké státy. Musí naslouchat i malým státům,“ podotkl ministr financí.

Evropská komise je impotentní, kvóty jsou nesmysl, jsou překonané. Celkově se situace vyvíjí velice rychle.
Andrej Babiš
premiér v demisi (ANO)

Premiér se do žaloby nehrne

U předsedy vlády ale Babiš nenalezne pochopení. Bohuslav Sobotka sdělil, že si nemyslí, že by žaloba proti kvótám ze strany Česka byla vhodným krokem. „Postoj, který Česká republika má vůči žalobě, je založen na stanovisku všech tří koaličních stran. A všechny tři koaliční strany odmítly, aby se ČR k takové žalobě připojila,“ upozornil Sobotka. Dodal, že nerozumí změně názoru Babiše.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) řekl, že je na změnu názoru příliš pozdě. „Na původní vládě jsem nebyl, tam bych ho podpořil. Dnes myslím, že už bychom vypadali trochu hloupě,“ uvedl. 

Podobně jako Bohuslav Sobotka smýšlí také místopředseda sněmovního evropského výboru Igor Jakubčík (ČSSD). Upozornil, že i vicepremiér se v minulosti proti žalobě ohradil. „Tvrdil, že pokud se připojíme k žalobě, mohli bychom Evropskou unii – když ho budu parafrázovat – naštvat. A dostáváme z ní miliardy korun,“ upozornil poslanec. Dodal, že žalobu považuje za zbytečný krok, protože by stejně neměla odkladný účinek.

Žalobu proti kvótám by naopak podpořil předseda opoziční ODS Petr Fiala, myšlenka však podle něj přišla pozdě. „Ministr Babiš se teď probudil nebo objevil Ameriku. To, že se má ČR přidat k žalobě nebo sama podat žalobu, je návrh ODS,“ řekl. Vláda je podle něj v migrační krizi „vždy krok za událostmi“.

Podporu nalezne Andrej Babiš také u hnutí Úsvit, upozornil předseda jeho poslaneckého klubu Marek Černoch. „Pokud je prohlášení pana vicepremiéra míněno vážně a nenašla by se pro ně podpora ve vládě, je Úsvit připraven podpořit ANO například v zákoně o referendu proti přijetí kvót,“ uvedl. 

Problémem Schengenu je pro Babiše Řecko

Vicepremiér doporučil namísto přerozdělování migrantů do zemí, kde být nechtějí, pokračovat v zabezpečování vnějších schengenských hranic, a to i na východě. „Je potřeba udělat pevnou hranici mezi Baltským a Jaderským mořem, vytvořit pohraniční stráž. Měly by se centralizovat peníze z Bruselu, ne že se rozdávají jednotlivým členským státům,“ uvedl. Dodal, že Řecko by v schengenském systému vůbec nemělo být, protože peníze podle Babiše řádně nevyužilo a navíc je od zbytku schengenského prostoru odděleno.

Pro přerozdělování žadatelů o azyl v rámci EU hlasovala většina států Unie s výjimkou uvedené čtveřice a Finska, které se zdrželo. Česko má na základě kvót přijmout až několik tisíc uprchlíků. Vláda po neúspěchu své strategie proti zavedení kvót oznámila, že podobnou žalobu, kterou ohlásilo Slovensko, nepodá.