Ztohoven za trenýrky nad Hradem trest nedostali, kauza ale ještě nekončí

Městský soud v Praze nepotrestal aktivisty ze skupiny Ztohoven za vyvěšení trenýrek nad Hradem. Pravomocně tak potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1. Podle něj chyběly důkazy, že to byli právě obvinění, kteří trenýrky vyvěsili. Podle státního zástupce to ale neznamená osvobození podezřelých, případ se naopak může vrátit policii k došetření a může dojít k zahájení klasického trestního stíhání směrem k obžalobě.

Policii se případ může vrátit, protože ho soud řešil v takzvaném zkráceném řízení, které se používá u méně závažných trestných činů se sazbou do tří let. Pachatele policie neobviní, pouze mu řekne, z čeho je podezřelý. Žalobce nepíše obžalobu, ale navrhuje potrestání, například alternativní tresty jako obecně prospěšné práce.

V případě nepotrestání se ale může žalobce obrátit na policii s žádostí o došetření kauzy a zahájení klasického trestního stíhání. „Věc se vrací do stadia přípravného řízení. Bude posuzováno, zda jsou dány podmínky pro zahájení trestního stíhání,“ uvedl žalobce Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které případ dozoruje.

Hrad škodu vyčíslil na 90 tisíc korun

Žalobci navrhovali trojici potrestat za výtržnictví, krádež a poškození cizí věci. Poškození střechy se měli tři aktivisté dopustit 19. září při záměně prezidentské standarty za obří rudé trenky. Ty podle nich představovaly „standartu muže, který se nestydí za nic“.

Hrad škodu vyčíslil na 90 tisíc korun. Údajně ukradená standarta prý stála 33 tisíc korun, Ztohoven pak podle státního zastupitelství způsobili další poškození střechy za více než 50 tisíc korun. Aktivisté ale tvrdí, že standarta uletěla.

Rudé trenky vlají nad Pražským hradem
Zdroj: www.ztohoven.com

Ztohoven vylezli v září na střechu po lešení převlečení za kominíky. Policisté je zadrželi až po činu. Snadno překonaná bezpečnostní opatření vyvolala kritiku.

Kvůli incidentu skončil ve funkci velitel Hradní stráže Radim Studený a šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres požádal o přeložení. Kancléř Vratislav Mynář nakonec odvolal z funkce i šéfa hradního odboru bezpečnosti Jana Fulíka.