Miliony zabavených cigaret hodili celníci do drtičky, odpad poslouží jako palivo

UDÁLOSTI: Krabičky projely několika drtičkami (zdroj: ČT24)

Celníci zničili pět milionů cigaret, které zabavili pašerákům při rozsáhlých zátazích na mezinárodní skupiny. Po zabavení cigaret musela celní správa s jejich likvidací dva roky čekat, než soud rozhodl o propadnutí zboží státu. Ačkoli celníci již při zadržení pašeráků hovořili o jednom z největších úspěchů, připouštějí, že šlo také o výjimku. Pašeráci vozili cigarety auty, zatímco obvykle se maskují jako cestující v linkových autobusech.

V drtičce skončilo více než pět milionů cigaret zhruba se 600 kilogramy tabáku. Odpad podle Zdeňka Hubáčka z cementárny Celio, která cigarety likvidovala, využije cementárna jako palivo. „První část je primární drtič, kde se předrtí na frakci o velikosti asi 30 centimetrů. Poté pokračuje dál po lince, kde je několik separátorů. Na konci linky jsou dva drtiče, kde se to rozemele na frakci velikosti asi 30 milimetrů,“ popsal průběh likvidace.

Celníci na likvidaci čekali více než dva roky od zabavení cigaret. „Celou dobu byly
zajištěné a čekalo se, až soud rozhodne o propadnutí zboží státu,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Odpad ze zlikvidovaných cigaret poslouží jako palivo pro cementárnu
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Pašeráci jezdili v malých autech a měnili jim značky

Do rukou jim přes půl tuny tabáku padlo při dvou rozsáhlých zátazích na pašeráky v roce 2013. Cigarety byly buď bez tabákových nálepek, nebo měly nálepky Běloruska, Ruska, Ukrajiny, Moldávie a s označením Duty Free.

Celníci popsali, že ve zmíněných zemích pašeráci cigarety řádně, ale levně nakupovali. Převáželi je v malých vozidlech s tajnými schránkami ukrytými v kolech či podvozku. „Bylo to i z toho důvodu, aby odklonili pozornost celníků,“ popsala Martina Kaňková. Pašeráci také při cestě měnili poznávací značky podle zemí, kde právě byli. Nejprve cigarety mířily přes hranice Evropské unie do meziskladů v Polsku a Maďarsku a odtud do dalších zemí. V Česku se podle celníků prodávaly především v příhraničních tržnicích v severních Čechách. Celní správa odhadla hrozící daňový únik na 15 milionů korun.

Cigarety podloudně převážela skupina, ke které podle celníků patřili Poláci, Slováci, Ukrajinci, Maďaři a Vietnamci. Policie předloni zadržela devět lidí, z toho dva již byli odsouzeni. Zadržení jednoho z nich bylo velmi dramatické, po Praze ujížděl před policisty, když ti mu u žižkovského nákladového nádraží prostřelili kolo, pokusil se ještě utéct. Ředitel odboru pátrání celní správy označil výsledek akcí za „největší odhalení pašování cigaret ze zemí bývalého Sovětského svazu v posledním období“.

Častější je pašování v autobusech

Převážení cigaret v autech ale není příliš obvyklé. Častěji podle celníků jezdí pašeráci s cigaretami jako cestující v linkových autobusech. Jedna z nejoblíbenějších jejich tras do Česka vede z ukrajinského Ivano-Frankivsku přes Polsko.

Trasa pašování cigaret
Zdroj: ČT24

Za celý loňský rok zabavila celní správa zhruba 8,5 milionu kusů cigaret a 25 tun tabáku s předpokládaným daňovým únikem téměř 70 milionů korun.

V drtičce končí i kabelky a DVD

Zdeněk Hubáček upozornil, že cigarety zdaleka nejsou jediné, co v celníci v drtičkách likvidují. „Likvidují se tady boty, kabelky, textil z tržnic,“ popsal. Podle mluvčí Kaňkové v drtičkách končí například i CD a DVD. K likvidaci ale celníci využívají i spalovny, kde ničí například nebezpečné hračky obsahující ftaláty.