Interpelace tentokrát bez premiéra – a dopoledne i bez ministrů

Poslanci měli v plánu pravidelné interpelace na premiéra a ministry. Předseda vlády se ale z jednání z pracovních důvodů omluvil. Poslanci tak své interpelace přednášeli bez odezvy. Dopoledne chyběla ve sněmovně i řada ministrů – projednávání písemných interpelací proto bylo přerušeno. Zákonodárci nicméně stihli poslat do závěrečného čtení novelu energetického zákona i nová pravidla pro práci diplomatů. V prvním čtení pak dolní komora podpořila také nový zákon o zadávání veřejných zakázek.

Novela energetického zákona zpřesňuje některá ustanovení ohledně vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Poslanci u ní zkrátili lhůtu pro další projednávání tak, aby mohli o předloze rozhodnout v nejbližším možném prosincovém termínu. Pokud by novela nebyla účinná včas, úřad tvrdí, že by jeho nynější vedení v čele s Alenou Vitáskovou muselo v lednu skončit.

Od příštího roku má totiž vedení ERÚ spadnout pod služební zákon. „Jsem rád, že se mi podařilo malou novelu energetického zákona bez připomínek protáhnout skrze druhé čtení ve sněmovně,“ uvedl k tomu ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Třetí čtení novely by podle něj mělo být na programu v týdnu od 8. prosince. „Existuje tedy reálná naděje, že období nejistoty by se mohlo podařit zkrátit na několik týdnů příštího roku. Vyřešil by se tak nesoulad mezi služebním a energetickým zákonem,“ dodal Mládek v tiskové zprávě.

Do třetího čtení postoupila i novela, která mění pravidla pro práci diplomatů. Sněmovna ji do závěrečného čtení poslala spolu s několika pozměňovacími návrhy. Podle současného znění služebního zákona totiž musí diplomaté skončit  poté, co dosáhnou věku 70 let. Změnu prosazuje zejména prezident Miloš Zeman, aby svůj úřad nemusela opustit velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi. Věkový limit stanovený nynějším zněním zákona se týká také české velvyslankyně na Slovensku Livie Klausové.