Celníci našli tři čtvrtě milionu padělaných cigaret i boty s nalepenými značkami

Celníci odhalili síť nelegálních obchodníků s cigaretami a tabákem. Stát měli na daních připravit o téměř 30 milionů korun. Při domovních prohlídkách našli tři čtvrtě milionu kusů padělaných a neznačených cigaret. Na případu s krycím názvem CITRON pracovali vyšetřovatelé od ledna letošního roku. Padělky objevili celníci i při zátahu na stánkaře ve Znojmě. Tentokrát nešlo o tabák, ale o téměř pět tisíc padělků textilu, parfémů, opasků a bot.

Celníci minulý týden provedli 23 domovních prohlídek, při kterých vedle padělaných cigaret zajistili i 1,4 tuny řezaného tabáku, 12 kilogramů surových tabákových listů a půl tuny řezaného tabáku v maloobchodním balení. Objevili také výrobny tabáku. Zadržen byl jeden Čech a pět Asiatů.

Organizovanou skupinu začali celníci sledovat v lednu. Nejdřív rozkryli nelegální distribuci padělaných tabákových výrobků v severních Čechách. Později se jim podařilo odhalit celou síť nelegální výroby, distribuce a skladování na téměř celém území České republiky.

Při domovních prohlídkách objevili celníci mimo jiné manufakturní výrobny, ve kterých zajistili dvě zařízení na vlhčení tabáku, jednu řezačku a dvě kompletní zařízení k výrobě a balení tabáku do spotřebitelského balení.

Zajistili také značné množství obalového materiálu a jedno auto, které údajně sloužilo k přepravě nezdaněných tabákových výrobků.

Celníci při akci CITRON rozbili síť pašeráků cigaret (zdroj: ČT24)

Ve Znojmě byly padělky zboží za 14 milionů

Při zátahu na stánkaře ve Znojmě zase objevili celníci téměř pět tisíc padělků textilu, parfémů, opasků a bot. Cena zajištěného zboží se odhaduje na 14 milionů korun. Při akci provedli dvě domovní prohlídky a zkontrolovali pět prodejních stánků a dvě osobní auta v tržnici v Hatích.

Vedle padělků zabavili celníci i dva kilogramy textilních log, 1200 kovových log a hotovost v různých měnách v přepočtu za 870 tisíc korun. 

„Dva muži a dvě ženy nažehlovali či našívali loga na textil, obuv a ostatní zboží a následně je prodávali na tržnici v Hatích,“ uvedla tisková mluvčí Celního úřadu pro Jihomoravský kraj Lada Temňáková. Skupině Vietnamců hrozí až dva roky vězení.