Exšéf ŘSD Brunclík byl obžalován kvůli nevýhodnému pronájmu sídla

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 podalo obžalobu na bývalého generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Alfréda Brunclíka. Státní zástupce Brunclíka viní z uzavření nevýhodné smlouvy na nájem za sídlo společnosti na pražském Kačerově. Státní zástupce již obžalobu v případu podával dvakrát, naposledy v prosinci 2014, soud ji ale letos v lednu vrátil k došetření.

„Dne 9. 11. 2015 byla opětovně podána obžaloba. Nyní je podána pouze na obviněného Alfréda Brunclíka. Zda ve věci bude nařízeno hlavní líčení, nebo bude rozhodnuto jinak, nelze v tuto chvíli sdělit. Věc je momentálně u soudce, “ sdělil mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Michal Dvořák.

Státní zastupitelství podalo v kauze ŘSD obžalobu už potřetí. Obvodní soud pro Prahu 4 však případ vrátil vždy k došetření. Původně byl ve věci obžalován i exšéf ŘSD Petr Laušman. Soud jeho stíhání ale nakonec zastavil kvůli promlčení.

Policie obvinila bývalého generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Alfréda Brunclíka kvůli nevýhodné smlouvě na nájem za sídlo společnosti na pražském Kačerově v srpnu 2013. Šlo o prodloužení kontraktu který podepsal po příchodu do funkce v roce 2007 včetně zafixování ceny. Brunclík smlouvu prodloužil až do roku 2022. Podle obžaloby způsobil státu škodu ve výši 245 milionů.

ŘSD za budovu ročně platí 46 milionů korun, podle vládní analýzy je to třikrát víc, než kolik stojí kanceláře průměrné státní instituce.