V národní potravinové sbírce se vybralo více než loni, někde i třikrát

Do sobotní národní potravinové sbírky lidé a firmy darovali celkem 236 tun jídla, což je o 64 tun víc než v minulém roce. V některých krajích byl výtěžek potravin proti loňsku dokonce trojnásobný. „Skokanem roku, tedy regionem, kde se meziročně výše darů zvedla vůbec nejvíc, se stal Královéhradecký kraj. Východočeši darovali 10,3 tuny jídla, třikrát víc než v roce 2014,“ upřesnil Jakub Unger z pořádající platformy Byznys pro společnost.

Skoro třikrát víc potravin než v minulém roce se vybralo pak také v Plzeňském kraji. Dar vážil 10,9 tuny. Ve Středočeském kraji lidé darovali 22,2 tuny, což je proti loňsku víc zhruba o 12,8 tuny.

V prvním ročníku sbírky se vybralo 66 tun potravin, loni 173 tun. Národní potravinová sbírka se poprvé konala na podzim 2013, teď byl třetí ročník. Zapojilo se do něj 470 obchodů, kde mohli kupující pořídit potraviny pro potřebné a věnovat je.

Zachraň jídlo
Zdroj: zachranjidlo.cz

Vybrané jídlo putuje do potravinových bank. Těch podle webu jejich české federace funguje v republice 12. Potraviny z nich získají neziskové organizace, které je pak rozdělují potřebným. Jídlo tak dostávají matky s dětmi v azylových domech, lidé bez domova či senioři.

  • Potravinové banky jsou neziskové spolky. Shromažďují nejen jídlo od jednotlivých dárců, ale i potraviny před vypršením data spotřeby a také ty, které se nemohou prodat třeba kvůli poškozenému obalu. 
  • V roce 2017 získaly potravinové banky rekordních 2 000 tun jídla. Oproti roku 2016 si tak polepšily o 700 tun potravin.
  • Darování jídla ve velkém je nyní snadnější než v minulosti. Do konce roku 2015 firmy totiž musely z věnovaných potravin odvádět daň z přidané hodnoty, likvidace je tak vyšla levněji než darování. Nyní se podle pořadatelů sbírky DPH u darovaných potravin „blíží nule“.

I když Česko patří v Evropě k zemím s nejnižší mírou chudoby, lidí v tísni přibývá. Loni chudoba a vyloučení hrozily 14,8 procenta Čechů a Češek, tedy zhruba 1,5 milionu. Nyní ekonomika roste, situace by se tak mohla zlepšit.

  • Zatímco jedna část občanů trpí nedostatkem jídla, druhá plýtvá. Průměrný Čech hodí za rok do koše potraviny v hodnotě 20 tisíc korun. Každý měsíc vyhodí aspoň jednou jídlo z ledničky 40 procent lidí. Nejčastěji proto, že je prošlá lhůta nebo že jídlo začíná plesnivět. Mezi lidmi, kteří nedokáží šetrně nakládat s jídlem, jich je nejvíc ve věkové skupině mezi 18–24 lety. Nejčastěji se v českých domácnostech vyhazuje ovoce, zelenina a pečivo.