Zpřísnění kontrol v Evropě zdrží i zdraží průchod letištěm

UDÁLOSTI: Ochrana letišť se změní kvůli EU i české vyhlášce (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí evropských ministrů vnitra o zpřísnění kontrol uvnitř i vně schengenského prostoru může významně proměnit provoz na letištích. Obavy ze změn mají především menší veřejná mezinárodní letiště, naopak pražské Letiště Václava Havla je na zpřísnění kontrol připraveno.

Cestující, kteří cestují letadlem uvnitř schengenského prostoru, po příletu na cestě k východu z letiště zpravidla nic nezdržuje, nanejvýš náhodná kontrola zavazadel. Naopak cestujících z linek z mimoschengenských zemí na letišti standardně procházejí kontrolou dokladů. Přísnější pravidla, jejichž zavedení schválili evropští ministři vnitra, ale mohou změnit letištní procedury pro všechny. „Pro nás je důležité – a o tom byla i ta debata – sdílení dat cestujících v letecké dopravě, a to včetně vnitrostátních,“ shrnul český ministr Milan Chovanec.

Ruzyně připravena, menší letiště ne

Některé změny na letiště přinese již připravovaná novela zákona o ochraně hranic, respektive s ní související vyhláška. Lidé ze společnosti Letiště Praha, která provozuje největší české letiště, tvrdí, že jsou připraveni na všechny varianty včetně plnohodnotných vnitroschengenských kontrol. Cestující by čekaly u automatických bran.  „Hned vedle jsou pohotovostní pasové filtry, které v případě potřeby lze ve velmi krátkém čase zprovoznit a kontroly zavést,“ uvedl ředitel bezpečnostní kontroly letiště Zdeněk Truhlář.

Ministr vnitra připustil, že kontroly budou znamenat zdržení při průchodu letištěm. „Budeme muset strpět, že se někdy vyskytnou fronty,“ poznamenal Milan Chovanec. 

Kraj bude žádat o příspěvek

Zatímco však v pražské Ruzyni veškeré vybavení je i na vnitroschengenském terminálu, i když neaktivní, menší letiště se zpřísnění kontrol obávají. Kromě kontrol zřejmě budou muset vytvořit prostory pro cizince, kteří nebudou moci vstoupit do země.

Karlovarský kraj, kterému patří letiště u krajského města, již oznámil, že v takovém případě bude chtít příspěvek od státu. „Když některé věci měním za chodu, je dobré to finančně podpořit,“ řekl radní pro dopravu Jakub Pánik.

Krajská letiště si přitom nemohou dovolit vyhlášku ignorovat. Za neplnění podmínek totiž stanoví pokuty, které mohou být až čtvrtmilionové.