Výuka češtiny nebo pomoc s bydlením: Vláda schválila integrační plán pro cizince

Vláda schválila Státní integrační plán, který počítá s pomocí válečným uprchlíkům. Program zahrnuje výuku češtiny, seznamování s kulturou a demokracií nebo pomoc s bydlením. V příštím roce počítá ministerstvo vnitra s tím, že ho plán vyjde asi na 200 milionů – většinu by měla uhradit EU. Součástí plánu je také udělení mezinárodní ochrany pro asi 2000 cizinců. Ministři vedle toho rozhodli i o rozšíření humanitárního programu MEDEVAC, kterým Česko pomáhá uprchlíkům na Blízkém východě.

Integrační program má dle ministerstva usnadnit proces začlenění osob s mezinárodní ochranou v České republice. Kromě výuky českého jazyka se zaměří na pomoc při vstupu na trh práce, v oblasti bydlení, vzdělávání dětí a rekvalifikací.

Integrace má mít podle vnitra dvě základní fáze. První je pobyt v integračních azylových střediscích po dobu většinou 12 a maximálně 18 měsíců s intenzivní výukou českého jazyka a s přípravou na budoucí život v Česku.

Druhou fází je pak samotná integrace v obcích s využitím nabídek zaměstnání a bydlení od zaměstnavatelů, obcí, církví, občanů, nestátních neziskových organizací a dalších subjektů. Pro rok 2016 by se měla generálním poskytovatelem integračních služeb stát Charita ČR.

Mezinárodní ochranu by mohlo dostat 2000 cizinců

Součástí plánu je také udělení mezinárodní ochrany pro asi 2000 cizinců, což je asi čtyřikrát více než letos. Mezinárodní ochrana zahrnuje jak azyl, tak poskytnutí dočasného útočiště. Do konce letošního října dostalo azyl 52 žadatelů a dalších 344 cizinců dočasnou doplňkovou ochranu.

Česko se letos zavázalo, že dobrovolně přijme 400 uprchlíků ze zemí mimo Evropskou unii a 1100 lidí v rámci relokací z Itálie a Řecka. Na základě evropského rozhodnutí pak Praha musí přijmout dalších 1591 migrantů. Asi stovku uprchlíků přijme ČR už letos.

Na program MEDEVAC půjde každý rok 60 milionů

 Vláda bude od příštího roku dávat na humanitární program MEDEVAC 60 milionů korun, o rozšíření programu rozhodli ministři. Dosud byla částka na program každý rok jiná. „Humanitární program ministerstva vnitra MEDEVAC se ukázal v současné migrační krizi jako mimořádně důležitý a úspěšný. Za posledních několik měsíců pomohly české lékařské týmy v Jordánsku desítkám zraněných syrských uprchlíků, u nichž provedly často velmi komplikované operace. ČR bude v rámci tohoto humanitárního programu pomáhat tam, kde to bude potřeba, i nadále," uvedl premiér Bohuslav Sobotka. 

Olomoučtí lékaři v Ammánu
Zdroj: ČT24

Program, od něhož si vnitro slibuje mimo jiné zlepšování pověsti Česka v zahraničí, se bude uskutečňovat ve čtyřech základních podobách. Půjde o vysílání lékařských týmů do zahraničí, transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích.

V rámci programu MEDEVAC letos přiletěly do ČR mimo jiné tři nemocné syrské děti s rodinami z jordánského uprchlického tábora v Zaatarí. Jedno z dětí trpí svalovou dystrofií, druhé srdeční poruchou a třetí, devítiletá holčička, se potýká s následky těžkých popálenin. Jedna těchto syrských rodin, které dostaly v Česku azyl, ale velmi brzy odešla do Německa.