Parky jsou plné jehel po narkomanech, do ruky je neberte

Neopatrnost v parku nebo i na dětském hřišti může mít tragické následky. Zejména ve větších městech je na takových místech mnoho jehel a použitých injekčních stříkaček, které odhazují narkomani. Například ve Vrchlického sadech u hlavního nádraží v Praze jich najdou strážníci a terénní pracovníci denně kolem čtyřiceti.

Prodejci drog jsou běžně k zastižení v centrech velkých měst a stahují se k nim také jejich zákazníci – narkomani. „Zdržují se tam, kde je největší pohyb, kde mají možnost něco si koupit, vyměnit, prodat,“ shrnul streetworker Martin Zahálka. Někteří narkomani po použití odhazují na zem jehly, stříkačky či materiál k ředění drog.

Kdo na použitý materiál po narkomanech narazí, měl by se mít na pozoru. Vhodné je zavolat městskou policii, brát jehly do ruky je naopak velmi nebezpečné. Mohou být infekční a při poranění člověka nakazit i velmi nebezpečnými virovými nemocemi jako je hepatitida C nebo HIV.

V Praze na ně chodec snadno narazí například na Karlově náměstí, ve Vrchlického sadech nebo Františkánské zahradě. V Brně nacházejí strážníci stříkačky například u cyklostezky nebo u řeky. „Jim jde o to aplikovat si, dostat do sebe tu látku. Potom to hodí kamkoliv,“ popsal chování uživatelů drog brněnský strážník Jaroslav Gruber.

Novou za použitou

Neziskové organizace, které narkomanům pomáhají, přitom podmiňují vydávání čistých jehel navrácením použitých. Podle ředitele brněnské organizace Podané ruce Jiřího Doláka si ale ne každý narkoman chodí pro jehly do neziskových organizací. „Jsou klienti, kteří si injekce nakupují v lékárnách, nejsou v kontaktu s našimi službami a pak mají problém, kde se injekční stříkačky legálně zbavit,“ řekl.

Strážníci upozorňují, že s pohozeným odpadem po narkomanech nemohou dělat o mnoho více než uklízet. „Kontroly samozřejmě probíhají. Nicméně my nemáme páky na to, abychom jim to nějakým způsobem mohli zabavit nebo jiný způsob,“ uvedl pražský strážník Jiří Vodička.